Ηλεκτρονικά η προσφυγή για όσους αμφισβητούν πρόστιμα της Εφορίας

Τρί, 08/11/2022 - 16:50
Image

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά προσφυγή στην Εφορία θα έχουν οι φορολογούμενοι από τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι αμφισβητούν τις αποφάσεις των ελεγκτών της Εφορίας μπορούν να προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα ενεργοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όσοι υποβάλλουν προσφυγή θα μπορούν να παρακολουθούν on line την εξέλιξη της πορείας της προσφυγής τους. Οι προσφεύγοντες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet και θα συμπληρώνουν τα πεδία που σχετίζονται με το περιεχόμενο της ενδικοφανούς προσφυγής. Συγκεκριμένα, η προσφυγή πρέπει να αναφέρει:

    τα ακριβή στοιχεία του υποχρέου,
    την προσβαλλόμενη πράξη,
    τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του,
    τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υποχρέου.

Σημειώνεται ότι ο φορολογούμενος θα μπορεί να υποβάλλει και ηλεκτρονικά αίτημα αναστολής του καταβλητέου ποσοστού που ανέρχεται στο 50% του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, με την ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής και μόνο εφόσον το αίτημα υποβάλλεται και οριστικοποιείται την ίδια ημέρα με την ενδικοφανή προσφυγή.

Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή ότι έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio