Εξειδίκευση νέων μέτρων: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν από 200 έως 300 ευρώ

Τετ, 15/02/2023 - 16:46
Image

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων για εφάπαξ μπόνους σε συνταξιούχους και ρυθμίσεις δόσεων που προανήγγειλε χθες από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέτρα ανέλυσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σημεία δηλώσεων του Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταικούρα:

-Για συνταξιούχους που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς:  Ενίσχυση για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους 200 έως 300 ευρώ έως το τέλος Μαρτίου. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

-Παράταση μειωμένου συντελεστών ΦΠΑ για 6 μήνες σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες

–Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023

–Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.

–Αύξηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ

–Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών λόγω ενεργειακής κρίσης και ενεργειακού. Δυνατότητα να αναβιώσουν όσοι έχασαν τις δόσεις, δίνοντας 2 δόσεις. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα. Για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δημιουργείται ένα νέο σχήμα.

-Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και βοήθεια στο θέμα των πλειστηριασμών με υποχρέωση αιτιολόγησης και δυνατότητα «μη συναίνεσης». Θα απαιτείται δημόσια ανάρτηση στην σχετική πλατφόρμα. “Διευρύνουμε το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο. Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο. Ως προς την κατάργηση θα αφαιρούνται στο ακέραιο οι δόσεις για τις υπολοιπόμενες δόσεις”, πρόσθεσε ο κ. Σταικούρας.

-επίσης, η πλατφόρμα για το Market Pass θα ανοίξει στο τέλος της επόμενης βδομάδας, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους του Market Pass θα γίνουν στις αρχές Μαρτίου.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Ειδικά για τους συνταξιούχους ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης, ανέλυσε τις παραμέτρους καταβολής του έκτακτου ποσού 200 έως 300 ευρώ (κλιμακωτά).

Είπε ότι θα δοθεί με κλίματα 5 κατηγοριών. Στην πρώτη είναι αυτοί που δεν είδαν καθόλου  αυξήσεις και στις άλλες κατηγορίες αυτοί που είδαν μικρές ενισχύσεις και όλα αυτά ανάλογα με το “ζύγι” των ποσών που  ήδη λαμβάνουν.

Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι είναι 1.112.000, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τη μερική ή την καθόλου αύξηση, το ύψος της σύνταξης και από άλλες ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράδειγμα: για συντάξεις έως 1.100 ευρώ που η αύξηση ήταν 0% θα δοθούν ολόκληρα τα 300 ευρώ.

Ειδικότερα:

-Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη 800 ευρώ – 1.000 ευρώ με προσωπική διαφορά θα λάβουν 300 ευρώ.

– Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη 1001 – 1.100 ευρώ με προσωπική διαφορά και μικρή ενίσχυση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2023 θα λάβουν 300 ευρώ.

– Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 800 ευρώ με προσωπική διαφορά, οι οποίοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση πέρσι τα Χριστούγεννα, θα λάβουν 300 ευρώ.

-Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη 1.100-1.600 ευρώ με προσωπική διαφορά οι οποίοι ωφελήθηκαν με 111 ευρώ σε ετήσια βάση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2023 θα λάβουν 250 ευρώ.

-Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 1.100 ευρώ, με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν είδαν ακέραιη την αύξηση την 1/1/2023 αλλά μέχρι του ποσοστού του 3,49% θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ.

– Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 1.101 – 1.600 ευρώ με προσωπική αύξηση, αλλά αύξηση έως 3,49% από 1/1/2023 θα λάβει επίδομα 200 ευρώ.

– Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 1.100 ευρώ, με προσωπική διαφορά, οι οποίοι είδαν αύξηση από 3,5% έως 6,99% θα λάβουνε επίδομα 200 ευρώ

Ως προς τις ρυθμίσεις χρεών:

Για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. Αυτό προκαλεί αναστολή κατασχέσεων.

Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες δημιουργείται νέο σχήμα: Οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις.

 

aftodioikisi.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio