Επιστροφές από τον ΕΦΚΑ δεκάδων εκατομμυρίων διεκδικούν δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί

Παρ, 07/04/2023 - 16:37
Image

Την επιστροφή εισφορών πολλών εκατομμυρίων ευρώ από παρανόμως εισπραχθέντες εισφορές, περιμένουν – επί σχεδόν τέσσερα έτη -, χιλιάδες έμμισθοι δικηγόροι, καθώς και μηχανικοί αλλά και υγειονομικοί.

Το θέμα έχουν εγείρει οι έμμισθοι δικηγόροι (Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων), οι οποίοι απέστειλαν εξώδικο στον e – ΕΦΚΑ ζητώντας την επιστροφή των «αχρεωστήτως εισπραχθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας ετών 2019 και 2020». Η εξώδικη δήλωση κοινοποιείται στον Εισαγγελέα, στο Συνήγορο του Πολίτη και στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας.

Η διεκδίκηση αφορά ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που – κατά την Ένωση – παράνομα επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες εμμίσθους δικηγόρους (αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς) και από τους εντολείς-εργοδότες τους. Το ιστορικό της διεκδίκησης – σύμφωνα με το εξώδικο – έχει ως εξής:

Στο τέλος του 2018 – επί υπουργού κυρίας Αχτσιόγλου –  με το νόμο 4578/2018 μειώθηκαν από 1.1.2019 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής των εμμίσθων δικηγόρων και μηχανικών. Με το νόμο 4670/2020 (επί Υπουργίας Βρούτση) επιβεβαιώθηκε η μείωση αυτή και επεκτάθηκε και στους εμμίσθους υγειονομικούς.

ΠΗΓΗ: in.gr

Tags

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio