Το Επιχειρηματικό - Οικονομικό δελτίο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Παρ, 29/09/2023 - 17:52
Image

ΚΊΝΗΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΉΣ ΚΆΡΤΑΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

Θεσπίστηκαν κίνητρα για την εθελοντική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, βασικός πυρήνας του οποίου αποτέλεσε η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, χρήση της οποίας κάνουν ήδη κλάδοι της οικονομίας, να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο της αγοράς εργασίας, εφόσον προηγηθούν διαβουλεύσεις με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται να εκδοθούν διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις με αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της ανά κλάδο. Πλέον, με τον νέο εργασιακό νόμο, οι επιχειρήσεις που επιλέξουν να την εφαρμόσουν νωρίτερα, χωρίς να έχει καταστεί ακόμη υποχρεωτική για τον κλάδο τους, δε θα είναι υποχρεωμένες να καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

ΔΗΜΟΣΙΕΎΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ Ο ΝΈΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΌΣ ΝΌΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος εργασιακός νόμος ν.5053/2023 με τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» με σημαντικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία. Ειδικότερα, οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται με τις νέες διατάξεις του νομοθετήματος είναι οι εξής: Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του έναν εργοδότη. Δοκιμαστική περίοδος εργασίας έως 6 μήνες. Συμβάσεις «μηδενικών ωρών». Θεσμοθετείται, η απασχόληση των εργαζομένων την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας, σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. Μη προβλέψιμη εργασία. Ξεπάγωμα για τις τριετίες το 2024. Απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και εξετάσεων στις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel». Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2023.

ΜΕΙΩΘΉΚΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΊ ΟΦΕΙΛΈΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΊΟΥ, ΑΥΞΉΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΓΆΛΟΙ
Μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός των φορολογούμενων που χρωστούν στην Εφορία έως και 10.000 ευρώ μειώθηκε κατά 261.853 άτομα. Αντίθετα, αυξήθηκαν όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους, τέλη και πρόστιμα πάνω από 10.000 ευρώ, με 9.095 φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) να χρωστούν 81,6 δισ. ευρώ ή το 78% του συνολικού χρέους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Στο τέλος Ιουλίου 2023 το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος μειώθηκε κατά 7,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 105 δισ. ευρώ από 112,6 δισ. ευρώ λόγω της διαγραφής χρεών του ΟΣΕ ύψους 10,4 δισ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 245.996 άτομα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 3.984.904 οφειλέτες φυσικά και νομικά πρόσωπα.

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ Η ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ «ΜΆΘΕ ΠΟΎ ΨΗΦΊΖΕΙΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΈΣ ΕΚΛΟΓΈΣ
Σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.
Μέσω της πλατφόρμας οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται, μέσα από μία απλοποιημένη διαδικασία, για τον τόπο που ψηφίζουν.
Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια των Εκλογών. Παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και αποδήμων που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio