Το Επιχειρηματικό - Οικονομικό δελτίο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Σάβ, 06/05/2023 - 16:00
Image

ΜΗΝΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Την Τετάρτη 17 Μαΐου, η 2η ημερίδα με θέμα: «Οι μελανές οπές και η αιχμαλωσία του φωτός»

Συνεχίζεται η σειρά ημερίδων στο πλαίσιο «Μήνας αφιερωμένος στην Τεχνολογία & Επιστήμη».

Η πρωτοβουλία του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, έτυχε μεγάλης αποδοχής από φοιτητές και επαγγελματίες που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την προηγούμενη ημερίδα.

Την Τετάρτη 17 Μαΐου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η 2η ημερίδα με θέμα: «Οι μελανές οπές και η αιχμαλωσία του φωτός», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Εισηγητής της ημερίδας θα είναι ο Δρ. Αντώνιος Α. Αντωνίου, Αστροφυσικός, Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών.

Περισσότερες λεπτομέρειες και αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΆΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΆ ΣΤΗ ΣΤΈΓΗ
Η δυνατότητα χιλιάδων νοικοκυριών και αγροτών να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα γίνεται δυνατή με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (ΦΕΚ 2903/Β/02-05-2023), συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατομμυρίων ευρώ, η πλατφόρμα του οποίου (https://pvstegi.gov.gr) άνοιξε. Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% - 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

ΕΝΦΙΑ 2023: ΣΤΟ TAXISNET ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΆ
Από την Κυριακή ξεκίνησε η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙA στο Taxisnet και οι ιδιοκτήτες πλέον ενημερώνονται για τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν. Ο λογαριασμός θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

ΜΈΧΡΙ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΜΑΪΟΥ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΏΝ ΘΕΆΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΥΠΑ
Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, λήγει το Πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Θεάματος 2022-2023 της ΔΥΠΑ και οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν και να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους έως την καταληκτική αυτή ημερομηνία. Οι πάροχοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν προσφέρει πάνω από 90 παραστάσεις, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι σε θέσεις πλατείας, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των θεατρικών επιχειρήσεων. Περισσότερες πληροφορίες για τις Επιταγές Θεάματος και την ενεργοποίησή τους μπορούν να αναζητηθούν στη Δημόσια Πρόσκληση (σελ. 21-22) και στις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/deltia-theamatos

ΑΑΔΕ: ΨΗΦΙΑΚΆ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΆ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΉΣ ΚΑΤΟΙΚΊΑΣ – ΝΈΑ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΌΜΑΤΗ ΈΚΔΟΣΉ ΤΟΥΣ

Πολίτες και επιχειρήσεις με διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα μπορούν πλέον να λαμβάνουν αυτόματα το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας (ΠΦΚ) που χρειάζονται για την αποφυγή διπλής φορολογίας του εισοδήματός τους ή και για άλλους σκοπούς στο εξωτερικό. Μόνο κατά το 2022 εκδόθηκαν περισσότερα από 4.000 τέτοια πιστοποιητικά πολιτών και επιχειρήσεων με χειρόγραφη διαδικασία και χρόνο εξυπηρέτησης για τον πολίτη 3-5 ημέρες. Πλέον, προβλέπεται ψηφιακό ΠΦΚ που φέρει μοναδικό αριθμό έκδοσης, εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα eSeal της ΑΑΔΕ, ενσωματωμένο κώδικα γρήγορης ανάγνωσης (qrcode) για την εξακρίβωση της εγκυρότητάς του και πιστοποίηση της φορολογικής κατοικίας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η αίτηση για την έκδοση ΠΦΚ υποβάλλεται αποκλειστικά ψηφιακά, από το φυσικό πρόσωπο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας στην ψηφιακή πύλη myAADE. Η διαδρομή είναι: Μητρώο & Επικοινωνία /Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας. Καταργείται έτσι η προηγούμενη διαδικασία, που περιλάμβανε και την λήψη σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια ΔΟΥ του πολίτη/επιχείρησης.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ: ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΉΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΎΜΑ ΓΙΑ ΜΆΙΟ ΚΑΙ ΙΟΎΝΙΟ
Στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (Απριλίου), δηλαδή στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας για το Μάιο και τον Ιούνιο, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 Euro/MWh. Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15Euro/MWh. Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΉ ΕΚΔΉΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ: «ΨΗΦΙΑΚΌΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΌΣ ΜΜΕ», «ΠΡΆΣΙΝΗ ΜΕΤΆΒΑΣΗ ΜΜΕ»

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» και η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αρκαδίας & Λευκάδας, σας προσκαλούν στην διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα την παρουσίαση:

Δέσμη Δράσεων: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» και Δέσμη Δράσεων: «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» στις: 08/05/23, ημέρα Δευτέρα, ώρα: 19:00,

Η παρουσίαση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom, στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://us02web.zoom.us/j/89506327654

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προς επίλυση αποριών.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio