Το Επιχειρηματικό - Οικονομικό δελτίο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Παρ, 10/03/2023 - 15:44
Image

ΠΡΟΚΗΡΎΧΘΗΚΕ Η ΔΈΣΜΗ ΔΡΆΣΕΩΝ «ΠΡΆΣΙΝΗ ΜΕΤΆΒΑΣΗ ΜΜΕ»
Προκηρύχθηκε η  Δέσμη Δράσεων "Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ", προϋπολογισμού 700.000.000 €,  η οποία ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας arcadianet.gr

 

ΔΥΠΑ: ΜΈΧΡΙ ΤΙΣ 12 ΜΑΡΤΊΟΥ ΟΙ ΑΙΤΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΉΤΩΝ «ΝΈΑΣ ΓΕΝΙΆΣ» ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΈΣ ΚΑΙ ΠΡΆΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΌΤΗΤΕΣ
Ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 και ώρα 23:59, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» 120.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, που έχουν ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη επανένταξή τους. Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες. Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

 

ΞΕΚΙΝΆ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ «ΚΆΛΥΨΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΈΓΑΣΗ ΕΥΆΛΩΤΩΝ ΝΈΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΈΣ ΚΑΤΟΙΚΊΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΉ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΊΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ
Ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.  Υπεγράφη από τους συναρμόδιους Υπουργούς η ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος. Στόχος σε αυτή τη φάση είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι 25-39 ετών με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών και η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος εντός του Μαρτίου. Το πρόγραμμα «Κάλυψη» εντάσσεται στις δράσεις στεγαστικής πολιτικής που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση και θεσμοθετήθηκε με το νόμο 5006/2022 «Σπίτι μου – Στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις». Οι κατοικίες που θα μισθωθούν για τη στέγαση των νέων, σε 57 Δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλουν σχετική αίτηση.

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας σας ενημερώνει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου,  σε συνεργασία με την Πρεσβεία και Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Βιέννη και τον Ε.Ο.Τ. σχεδιάζουν τη διοργάνωση μιας δράσης προβολής των εξαιρετικών κρασιών της Πελοποννήσου στην Βιέννη, τον Ιούνιο.

Στόχος της Δράσης είναι η προβολή του πλούσιου «Οινοπεδίου» της Πελοποννήσου μέσω των ισχυρών πρεσβευτών της, όπως το Αγιωργίτικο Νεμέας και το Μοσχοφίλερο Μαντινείας, καθώς και η ανάδειξη του οινοτουρισμού και των μοναδικών εμπειριών που προσφέρουν τα επισκέψιμα οινοποιεία της Πελοποννήσου. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας arcadianet.gr

 

ΜΕ ΤΡΊΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΆ ΚΑΙ ΣΕ ΠΈΝΤΕ ΜΈΡΕΣ Η ΒΕΒΑΊΩΣΗ ΤΑΠ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΔΉΜΟΥΣ
Σύμφωνα με διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή για τη βεβαίωση ΤΑΠ, καθορίζεται ανώτατος χρόνος έκδοσης της βεβαίωσης οι πέντε ημέρες και τα δικαιολογητικά περιορίζονται σε τρία (αντί των 10 που ζητούν σήμερα οι Δήμοι) για όλους τους Δήμους της χώρας. Η βεβαίωση θα εκδίδεται εντός πέντε ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ ΑΚΙΝΉΤΟΥ: ΞΕΚΙΝΆΕΙ Η ΠΙΛΟΤΙΚΉ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ
Στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ θα ενταχθεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, έργο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1396/Β/9-3-2023 η ΚΥΑ για την «Πιλοτική Λειτουργία πλατφόρμας “Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου” για τη διενέργεια εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτων», με την οποία αναμένεται να διευκολύνει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το εν λόγω έργο προβλέπει την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης του ενιαίου Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου, ο οποίος θα διασφαλίσει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεκπεραίωση των υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτων με πλήρως ηλεκτρονικό τρόπο. Στην εφαρμογή αυτή- στην οποία θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα κάθε ακινήτου - θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι, προκειμένου να διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων, οι αρμόδιες Αρχές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΌΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΏΝ ΕΙΣΦΟΡΏΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΉ ΣΥΜΒΆΣΕΩΝ ΜΕΡΙΚΉΣ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗΣ ΣΕ ΠΛΉΡΟΥΣ
Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για έναν χρόνο, για τη μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους, σε συνέχεια της δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) (ΦΕΚ Β' 1217/6.3.3023), που εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα θεσπίστηκε στον Ν. 4997/2022 (άρθρο 9), με στόχο την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, μέσω παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις τού ιδιωτικού τομέα. Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ισχύει από τη δημοσίευση της ΚΥΑ και η υποβολή αιτήσεων ισχύει έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Στο πρόγραμμα εντάσσονται κάθε είδους επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που, στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, απασχολούσαν μισθωτούς με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων τους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio