Ελλάδα: Με 12% ανεργία, εισάγουμε εργατικά χέρια από την Αίγυπτο

Δευ, 17/10/2022 - 16:49
Image

Διαβάσαμε πρόσφατα τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ελαιοκαλλιεργειών, προκειμένου να προσλάβουν για την ελαιοκομιδή εργάτες γης από Τρίτες χώρες.

Η έλλειψη εργατικών χεριών στη χώρα μας είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι η ανεργία στην Ελλάδα στις ηλικίες έως 35 ετών είναι στο 30%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, και γενικά η ανεργία στη χώρα μας φθάνει στο 12%.

Όπως αναφέρει «Η Καθημερινή», η Ελλάδα μακροπρόθεσμα θα χρειαστεί 200.000 εργατικά χέρια στη γεωργία και στις ιχθυοκαλλιέργειες, 150.000 εργαζομένους στη μακροχρόνια φροντίδα και 50.000 στον τουρισμό.

«Στη γνωστή σε όλους μας Μανωλάδα, υπάρχουν 26.000 στρέμματα για καλλιέργεια φράουλας με τζίρο πάνω από 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ομως οι παραγωγοί ζητούν να τους βρούμε εργατικά χέρια από το Μπανγκλαντές και άλλες χώρες, καθώς χρειάζονται 5.000 επιπλέον εργαζομένους για να “τρέξουν” τις καλλιέργειες. Δεν τους βρίσκουν στην Ελλάδα. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα», αναφέρει πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, «έκλεισε» συμφωνία με την Αίγυπτο για την έλευση 5.000 εργατών γης, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Μια «δεξαμενή» από την οποία είναι δυνατόν να αντληθούν εργάτες γης, είναι οι μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενούνται στη χώρα μας και, σύμφωνα με τις πηγές, σε ένα ποσοστό 50% θέλουν και μπορούν να εργαστούν.

Γιατί, όμως, οι Έλληνες δεν εργάζονται στους τομείς αυτούς; Υπάρχει πολλή «μαύρη», αδήλωτη εργασία, η οποία συνδυάζεται με κάποιο επίδομα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθούν ευκαιρίες εργασίας στους νόμιμους μετανάστες που διαμένουν στη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να δώσει την εντύπωση ότι η χώρα ψάχνει εργατικά χέρια από όλο τον κόσμο, για να αποφύγει ένα νέο, μεγάλο μεταναστευτικό κύμα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio