«Αλμυρές» οι τιμές των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα
Οι τιμές των τροφίμων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 16,6% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, δηλαδή με διπλάσιο ρυθμό έναντι του γενικού πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 8,1%. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, με το κόστος των αυγών να αυξάνεται κατά 22,7%, το φρέσκο γάλα κατά 25% και η ζάχαρη κατά 54,9%.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από αυτόν στην Ευρωζώνη, οι ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα είναι υψηλότερες, ροκανίζοντας τα εισοδήματα, τα οποία αν και αυξήθηκαν δεν αρκούν ειδικά για τους πιο ευάλωτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Απρίλιο στην Ελλάδα ήταν 11,2% μειωμένος συγκριτικά με τον Μάρτιο (14,1%), όταν στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα ήταν πολύ υψηλότερος στο 15,1% από 17,9% τον Μάρτιο.
Ωστόσο, οι τιμές σε 10 από τα 25 επιμέρους προϊόντα που απαρτίζουν τον δείκτη τροφίμων της Eurostat είναι υψηλότερες στη χώρα μας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα για τα αυγά, το ψωμί, το μοσχάρι, το χοιρινό, το βούτυρο, τα έλαια και τα λίπη, τον καφέ, τη μπύρα και το κρασί.
Προσθήκη νέου σχολίου