Τσακώνικες Συνταγές: Τηγανίτες

Σάβ, 18/12/2021 - 20:00
Image

Νόστιμες και απλές τηγανίτες, γίνονται στα γρήγορα και απολαμβάνονται αμέσως. Τι το καλύτερο από το να τις σερβίρουμε τις μέρες αυτές για πρωινό ή για απογευματινό μαζί με ένα τσάι. Τα παιδιά και οι φίλοι μας θα τις λατρέψουν.

Οι «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή για τηγανίτες.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Τεγανίτε

Σε 4 φετζάνια άλητε έμε βάντε ένα μυσ̌ί άτσι,

3 μύσ̌ε λεϊμόνι ζουμί νή γλυκάιδι τσαί ύο (στερνίσιε) όσιου έν̇ι θέντα για να ναϊθεί ένα σφιχτέ λάμμα.

Έμε αφήντε νι να αραμάει για έμισε ούρα μπετ̔έ.

Απέ έμε βάντε το άι τ̔ον τέγανε να δάει κα τσαί έμε ξεζίχουντε με νία βαθία μύσ̌α μυσ̌ίλε-μυσ̌ίλε.

Έμε αφήντε να-ν-άρωι χρώμα τσαί σ’ έμε αναποδογιουζίζουντε να φταθούν̇ι τσαι από ταν άβα μερία.

Σ’ έτ̔ε βάντε σε απλάδα τσί σ’ έτ̔ε παραθέντε με μέλι, κανία τσαί λιγάτσι καζούλι.

Τηγανίτες

Σε 4 αλεύρι βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι,

3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι ή ξύδι,

1 κουταλάκι του τσαγιού σόδα και νερό (στερνίσιο) όσο θέλει για να γίνει ένας σφιχτός χυλός.

Βάζετε το λάδι να κάψει καλά και ρίχνετε με μια βαθιά κουτάλα κουταλιές –κουταλιές.

Αφήνετε να πάρουν χρώμα και τις αναποδογυρίζετε να ψηθούν και από την άλλη μεριά.

Τις βάζετε σε απλάδα και τις σερβίρετε με μέλι, κανέλλα και λίγο καρυδάκι.

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο "Τσακώνικες συνταγές" της Ελένης Μάνου επικοινωνήστε μαζί της στο tsakonopoula@gmail.com

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio