Τσακώνικες συνταγές: Μελιτζάνες, ντομάτες και πιπεριές γεμιστές

Κυρ, 30/05/2021 - 16:00
Image

Ένα από τα φαγητά που όταν έρχεται στο μυαλό μας σηματοδοτεί και την έναρξη του καλοκαιριού είναι τα γεμιστά. Ας τα μαγειρέψουμε και ας κηρύξουμε και επίσημα την έναρξη της σεζόν.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Αν σας αρέσουν οι Τσακώνικες συνταγές μπορείτε να κερδίσετε ένα βιβλίο της κυρίας Ελένης Μάνου. Δείτε πώς ΕΔΩ

Μελιτζάνε, ντουμάτε

τσαί πιπεζίε παραγιομιστοί

5 μελιτζάνε. 5 ντουμάτε, 5 πιπεζίε, 1 . φετζάνι ζύζι,

2 κρέμμα , μπόλικο μαϊντανέ τσαί ηδυάσμο, ντουμάτε

για τα σάλτσα τσαί μπελτέ, 1 . κούτουλε του υβάτου άι άτσι τσαί πιπέρζι, άρτουμα σκοπουλίσε

5-6 μπατάτε

Έμε κ̔σ̌ύζουντε τα ζαρζαβακικά όα με ύο πασ̌ικό.

Έμε ανοίντουντε του ντουμάτε τσαί έμε αφήντε ταν άκρα τα ψούχα σου, έμε ανοίντουντε του πιπεζίε από ταν κορφά π̔’ έν̇ι το π̔ουγένι σου τσαί έμε καθεζίζουντέ σου από τα π̔ουράσ̌α τσαί τ̔ο τέλ̣ι έμε κόφουντε του μελιτζάνε από το μέρι π̔’ έν̇ι το πουγένι σου, έμε ίκ̔ουντε ένα κοματζούλι για να σι πουμάτσουμε τσαί αφρά αφρά με τσ̌ουφερέ μαχαίζι έμε μπάντε ταν ψούχα σου, π̔η θα νι λιανίσομε να νι βάλομε τ̔α γιόμιση.

Έμε βάντε το ταβά τα ζαρζαβακικά τσαί έμε κιτουζίζουντε λιγάτσι ζάχαζη τ̔ου ντουμάτε για να φύτσει α ξινία σου.

Απέ έμε αζίκ̔ουντε ένα τέγανε να φκιάσομε τα γιόμιση.

Έμε κόφουντε κοματζούλια τα κρέμμα τσαί με το έμισου άι σ’ έμε τσιγαζίζουντε.

Έμε βάντε τα μελιτζάνα τσαί κοματζούλια πιπεζίε τάσου να τσιγαζιστούν̇ι τσ’ ένταϊ. Άμα μαραθούν̇ι έμε βάντε το ζύζι, έμε ανακατούκ̔ουντε ένα δύου λεπτά τσαί έμε βάντε τα ντουμάτα, τα νυρωδιχά, άτσι τσαί πιπέρζι τσαί το άρτουμα μιτσά κοματζούλια.

Έμε προσέχουντε το άτσι γιατσί το ντόκιε άρτουμα έν̇ι πρεσσού αρμερέ. Έμε γιομίζουντε τα γιομιστά αφρά γιατσί το ζύζι θα φουσκούει.

Έμε βάντε του μπατάτε κοφτέ τσυδωνάτε ένα γιούρε.

Έμε ξεζίχουντε σάλτσα ντουμάτα προφαντά π̔’ έμ’ έχουντε αναδευτέ λιγάτσι μπελτέ τσαί το άι.

Έμε βάντε το ταβά τ̔ο φούρνε για νία ούρα τ̔ου 200C βαθιμού.

Άν έτ̔ε μπορούντε να σι φτάτε σε φούρνε με κάβα όν̇ι χσ̌ασκούμενε να αλ̣ήομε για άβα νία βοά π̔η έν̇ι το καλύτεζου.

*Σάμερε οι νέε τσακώνε νοικοτζουράδε είνι ξεζίχουντε λιγάτσι φσ̌ύσε τσ̌ιφτέ από τάνου τα γιομιστά.

*Ογί τ̔ον ΆγιεΛίδη μεζιτσοί είνι βάντε τ̔α γιόμιση τσαί καρπούτσι.

 

Μελιτζάνες, ντομάτες

και πιπεριές γεμιστές

5 μελιτζάνες, 5 ντομάτες, 5 πιπεριές, 1 . φλυτζάνι ρύζι,

2 κρεμμύδια , μπόλικο μαϊντανό και δυόσμο,

ντομάτες για τη σάλτσα και μπελτέ, 1 . ποτήρι του νερού λάδι , τυρί τουλουμίσιο

5-6 πατάτες

Πλένουμε τα λαχανικά όλα με νερό καθαρό. Ανοίγουμε τις ντομάτες και αφήνουμε στην άκρη την ψίχα τους, ανοίγουμε τις πιπεριές από την κορφή που είναι το κοτσάνι τους και τις καθαρίζουμε από τα κουκούτσια και στο τέλος κόβουμε τις μελιτζάνες από το μέρος που είναι το κοτσάνι τους, κρατάμε ένα κομματάκι για να τις καπακώσουμε και πολύ ελαφρά με μυτερό μαχαίρι βγάζουμε την ψίχα τους, που θα τη ψιλοκόψουμε να τη βάλουμε στη γέμιση.

Βάζουμε στο ταψί τα λαχανικά και πασπαλίζουμε λιγάκι ζάχαρη τις ντομάτες για να φύγει η ξινίλα τους.

Μετά παίρνουμε ένα τηγάνι να φτιάξουμε τη γέμιση.

Κόβουμε κομματάκια τα κρεμμύδια και με το μισό λάδι τα τσιγαρίζουμε.

Βάζουμε τη μελιτζάνα και κομματάκια πιπεριές μέσα να τσιγαριστούν και αυτά.

Όταν μαραθούν βάζουμε το ρύζι, ανακατεύουμε ένα δύο λεπτά και βάζουμε τη ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και το τυρί μικρά κομματάκια.

Προσέχουμε το αλάτι γιατί το ντόπιο τυρί είναι πολύ αλμυρό.

Γεμίζουμε τα γεμιστά ελαφρά γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.

Βάζουμε τις πατάτες κοφτές κυδωνάτες ένα γύρω.

Ρίχνουμε σάλτσα ντομάτα φρέσκια που έχουμε ανακατέψει λιγάκι μπελτέ και το λάδι.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για μία ώρα στους 200C

βαθμούς.

Άν μπορείτε να το ψήσετε στο φούρνο με ξύλα δεν χρειάζεται να πούμε για άλλη μία φορά πως είναι το καλύτερο.

*Σήμερα οι νέες Τσακώνες νοικοκυρές ρίχνουν λιγάκι φρυγανιά από πάνω στα γεμιστά.

*Εδώ στο Λεωνίδιο μερικοί βάζουν στη γέμιση και τραχανά__

Πηγή:arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio