Τσακώνικες συνταγές: Κρεμμυδολαγάνα

Κυρ, 28/03/2021 - 10:10
Image

Η Νηστεία θέλει πίτες. Παραδοσιακή ή πιο μοντέρνα, με μπόλικο λαδάκι και κρεμμύδι.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου..

Κρεμμουζαγάνα

2 φετζάνε άλητε λεκό

1 φετζάνι άλητε τσίζινε

1 φετζάνι άλητε ντόκιε κουβάνιου

5 κρέμμα προφαντά

νύζισμα νή μάραθε

1 μυσ̌ί άτσι

2 μυσ̌ίζα σόδα

3 μύσ̌ε γλυκάιδι

3 μύσ̌ε άι

Τα Σαρακοστά, άμα ούγκιαει έχουντε κιατ̔έ προζύνι, ήγκιαεί βάντε άλητε σε νία βαθία σκουτέα, άτσι, γλυκάιδι τσαί σόδα για να φουσκούει το ζυμάζι σου. Ήγκιαει κόφουντε τα κρέμμα, το νύζισμα νή το μάραθε τσαί σ’ήγκιαει ανακατούκ̔ουντε όα μαζί με ύο τσαί λίγο άι ώσπ̔η να ναϊθεί  λάμμα. Ήγκιαει βάντε νι σε ταβούτσι αλειφτέ με άι τσαί ήγκιαει φταίντε νι τ̔ο φούρνε. Έδαρι εμού θα νι βάλετε τ̔ον ηλεκτρικό φούρνε για 30’-40’ τ̔ου 200-220 βαθιμού. 

Την Σαρακοστή, αν δεν είχαν πιάσει προζύμι, έβαζαν αλεύρι σε μια βαθιά σκουτέλα, αλάτι, ξύδι και σόδα για να φουσκώσει το ζυμάρι τους. Έκοβαν τα κρεμμύδια τον άνιθο ή τον μάραθο και τα ανακάτευαν όλα μαζί με νερό και λίγο λάδι ώσπου να γίνει  χυλός. Το έβαζαν σε ταψάκι αλειμμένο με λάδι και το έψηναν στο φούρνο. Τώρα εσείς θα το βάλετε στον ηλεκτρικό φούρνο για 30’-40’ στους 200-220 βαθμούς. 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio