Πρόβλημα που διογκώνεται χωρίς να φαίνεται λύση

Πέμ, 07/11/2019 - 11:07
Image

O αναβρασμός που έχει προκύψει τελευταία στις τοπικές κοινωνίες από την μετεγκατάσταση ολιγάριθμων προσφύγων-μεταναστών, είναι ενδεικτικός των κινδύνων που ελλοχεύουν, εκτός κι αν δεν θέλουμε να το δούμε.

Τα μπλόκα, τα επεισόδια και η παρεμπόδιση λεωφορείων με πρόσφυγες σε αρκετές περιοχές όπως πρόσφατα στα Γιαννιτσά ή τη Νάουσα, είναι μικρής έκτασης αλλά όχι και σημασίας. Και προς το παρόν μιλάμε για δύο-τρία λεωφορεία. Τι θα συμβεί όταν θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση μερικών χιλιάδων σε διάφορες περιοχές; Ο αφορισμός ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από ακροδεξιούς ή ρατσιστές, έτσι βολεύει αρκετούς να λένε, αποτελεί υπεραπλούστευση και προσπάθεια να κρυφτεί το πρόβλημα πίσω... από το δάχτυλο. Χαρά της Τουρκίας είναι να υπάρχει αυτή η εσωτερική διχογνωμία και ασυμφωνία ,τόσο στην κοινωνία , όσο και στους πολιτικούς σχετικά με το θέμα.

Ορθά η κυβέρνηση αναζητά λύσεις προκειμένου να αποσυμφορήσει τα νησιά όπου η κατάσταση με τις συνεχείς ροές και τους χιλιάδες στοιβαγμένους ανθρώπους είναι και αφόρητη και ανθρωπιστικά απαράδεκτη αλλά και με κίνδυνο να γίνει ανεξέλεγκτη. Και προφανώς επιβάλλεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο για το πρόβλημα σε μια δύσκολη φάση.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι η πραγματικότητα θα τείνει να υπερβεί τους σχεδιασμούς όπως τουλάχιστον προς το παρόν εκδηλώνονται. Όσο το μεταναστευτικό στην σημαντικότερη "πύλη" της Ευρώπης αντιμετωπίζεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα ενοχλητικό ζήτημα που αφήνεται να το αντιμετωπίσει η Ελλάδα σχεδόν μόνη έναντι ελαχίστων ανταλλαγμάτων και στήριξης, η χώρα θα βρίσκεται σε σοβαρότατο κίνδυνο. Και με μια Τουρκία να οργανώνει και να βοηθάει κατά πολύ να μεγαλώνει το πρόβλημα και να απειλεί ακόμα.

Και αυτή την οδυνηρή διαπίστωση την κάνει κανείς παρατηρώντας και την μηδαμινή ανταπόκριση των εταίρων όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης τους έθεσε προ των ευθυνών και των υποχρεώσεών τους. 

Υπό αυτή το ηχηρό καμπανάκι που χτύπησε προ ολίγων ημερών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Από μία κοινωνία που δείχνει τώρα να αιφνιδιάζεται. Πολύ φοβάμαι ότι στα αστικά και ημιαστικά κέντρα της ενδοχώρας το πρόβλημα αντιμετωπιζόταν ως κάτι μακρινό  που δεν τους αφορούσε...

Η Σάμος και η Μυτιλήνη ήταν... μακριά. Τώρα το βλέπουν δίπλα τους και αιφνιδιάζονται. Όμως θα αντιδράσουν; Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, συναίνεση, ψυχραιμία και σχεδιασμός για να μην εξελιχθεί το προσφυγικό- μεταναστευτικό σε μία εθνική κρίση. Την ώρα που η Ευρώπη έχει διαπιστωμένη αδυναμία να διαμορφώσει καθαρή και αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Εδώ φαίνεται πως κανένας δε θέλει να στεναχωρήσει την Τουρκία και δη η Γερμανία.

Είναι σαφές ότι αυτή την πολύ καυτή πατάτα που θα κληθεί να την αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να την διαχειριστεί μόνη της. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε. Θα απαιτηθεί πολιτική και κοινωνική συναίνεση και σύνθεση των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών και σκληρή και μεθοδική προσπάθεια για να μην δούμε σκηνές μεγάλης κοινωνικής έντασης και σύγκρουσης στο μέλλον , και όχι στο μακρινό. Όποιοι δεν το καταλάβουν αυτό, από όλες τις παρατάξεις, θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στο μέλλον υπόλογοι.

ROBINSONAS

Tags

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio