Έκκληση Κοντοζαμάνη σε νέους και παλιούς αιμοδότες να δώσουν αίμα

Τετ, 26/08/2020 - 10:04
Image

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα Υγείας, καταρχάς σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό και στον αριθμό των υγειονομικών, έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, και στο πλαίσιο των συνεντεύξεων εδώ στο Υπουργείο Υγείας, αλλά και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και σήμερα μάλιστα που υπήρχε ενημέρωση των κομμάτων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχουμε δώσει σαφή εικόνα των στοιχείων και των αριθμών σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό.

Το σύστημα Υγείας δούλεψε σε κάθε βαθμίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δούλεψαν τα Νοσοκομεία, τα Νοσοκομεία αναφοράς, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μιλάτε συνέχεια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να σας θυμίσω ότι στη χώρα υπάρχουν 300 και πλέον πρωτοβάθμια κέντρα παροχής υπηρεσιών Υγείας. Υπήρχαν Κέντρα Υγείας αποκλειστικά για τον κορονοϊό, υπήρχαν Κέντρα Υγείας στην Περιφέρεια που υποδέχτηκαν κρούσματα, υπήρχαν γιατροί που αντιμετώπισαν οποιοδήποτε περιστατικό, τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό σύστημα Υγείας, γιατί, μην ξεχνάμε, στο σύστημα Υγείας υπάρχουν όλοι οι γιατροί, όλες οι ειδικότητες, οι ιδιώτες γιατροί, οι οδοντίατροι, οι φυσιοθεραπευτές.

Όλοι αυτοί που έδωσαν μάχη την περίοδο του κορονοϊού, προκειμένου ο Έλληνας πολίτης να μην στερηθεί τις απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας. Υπήρχαν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και οδηγίες σε ό,τι αφορά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Πώς θα προσέρχονται στις δομές υγείας, πώς θα γίνεται η διαχείρισή τους.

Σας υπενθυμίζω ότι πάρα πολλές φορές το Υπουργείο Υγείας έδινε σαφείς οδηγίες, κυρίως σε ό,τι αφορά στους ογκολογικούς ασθενείς.

Επομένως, και να θυμίσω για μία ακόμη φορά, το είχαμε πει πολλές φορές στις προηγούμενες ενημερώσεις, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε και κάναμε πάρα πολλά πράγματα.

Ενισχύσαμε το σύστημα Υγείας. Είπα και πριν ότι προετοιμαστήκαμε για το χειρότερο σενάριο από την αρχή της πανδημίας. Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι τα σχέδια αυτά υπάρχουν, έχουμε την ετοιμότητα και ξέρουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό.

Να θυμίσω επίσης ότι έχουν εκδοθεί πλήθος Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που καθόριζαν διαδικασίες αντιμετώπισης των κρουσμάτων. Μέχρι και επιτάξεις στον ιδιωτικό τομέα προέβλεπαν αυτές οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τα πάντα, όπως κάναμε και την περίοδο της πανδημίας.

Επιτρέψτε μου να πω κάτι ακόμα, γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ερώτηση για εμένα.

Οι ανάγκες για αίμα στη χώρα είναι μεγάλες και ειδικά τώρα την καλοκαιρινή περίοδο που η προσφορά αίματος πέφτει λόγω του καλοκαιριού.

Κάνουμε έκκληση σε νέους και παλιούς αιμοδότες να δώσουν αίμα. Συμπολίτες μας χρειάζονται μετάγγιση, συμπολίτες μας χρειάζονται να κάνουν μια χειρουργική επέμβαση. Καλούμε τον κόσμο να δώσει αίμα.

Το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ξεκινά την Πέμπτη μια προσπάθεια στο Μέγαρο Μουσικής και βεβαίως καλούμε όλους τους πολίτες να ενημερωθούν από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Υπουργείο Υγείας για τις αιμοδοσίες οι οποίες αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα.

Είναι πολύ σημαντικό. Ναι, έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να αυξήσουμε την επάρκεια του αίματος στη χώρα. Δεν κοστίζει τίποτα σε κανέναν μας να δώσουμε λίγο αίμα παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ.

Βασίλης Κοντοζαμάνης

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio