Τσακώνικες συνταγές: Γκιούλμπαση

Κυρ, 07/03/2021 - 08:00
Image

Παραδοσιακό, με δυνατή γεύση και με δυνατούς γευστικούς συνδυασμούς, το γκιούλμπασι είναι το καλύτερο κυριακάτικο πιάτο για τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου που ονομάζετε «Κρεατινή ή της Κρεοφάγου»

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Γκιούλμπαση, κρίε διπρουτ̔έ τ̔ο χαρκί τσαί φτατέ τ̔α Χώστρα

Ερήνη Μπακάλη, το γένος Σούρσου, 1929, Πραστέ

Κρίε 2 κιά, 5-6 μπατάτσε, 5-6 κ̔ολιάνε σκούντι ζιούγανι, άτσι,πιπέζι,λεϊμόνι,άι, χασαπόχαρτε
Έμε λέφουντε του μπατάτσε τσαί σ’ έμε κόφουντε κομάκια.

Έμε κόφουντε τσαί το κρίε τσαί ν̑’ έμε βάντε σε σκουτέα με το λεϊμόνι. Έμε καθεζίζουντε το σκούντι.

Έμε βάντε τάνου τ̔ο χαρκί το κρίε, του μπατάτσε, άτσι, πιπέζι, ζιούγανη, το σκούντι τσαί λιγάτσι άι, αν έν̇ι παχιού το κρίε όμε βάντε περσσού.
Έμε κυλίχουντε το χαρκί τσαί έμε δεῒντε κά με δέμα σταυρουτά να μη τσυχίνηται το ζουνί όπ̔ουρ έν̇ι φταινούμενε.
Έμε βάντε το χαρκί τάσου σε ταβά τσαί έμε πουμάσουντε με άλλε ταβά.

Όπ̔ουρ έν̇ι έτρου ν̑’ έμε κ̔ακ̔ούχουντε τάσου τ̔αν ιγή, τάσου τ̔α χώστρα, τ̔α χόβολη, σποΐα λεχουτά με τα θράκα.

Οι μερακλήδε είνι βάντε κιουρέ νή άρτουμα σκοπουλίσε τάσου το χαρκί τσαί έν̇ι γινούμενε ταχά νοστσιμούτερε.

Γκιούλμπαση, κρέας τυλιγμένο στο χαρτί και ψημένο στη θράκα

Κρέας 3 κιλά (περίπου), 5-6 πατάτες, 5-6 σκελίδες σκόρδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, λάδι, λαδόκολλα

Ξεφλουδίζομε τις πατάτες και τις κόβομε κομμάτια.
Κόβομε και το κρέας και το βάζομε σε γαβάθα με το λεμόνι. Καθαρίζομε το σκόρδο.

Βάζομε πάνω στο χαρτί το κρέας, τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το σκόρδο και λίγο λάδι, αν είναι παχύ το κρέας δεν βάζομε πολύ.

Τυλίγομε το χαρτί και δένομε καλά με σκοινί σταυρωτά να μη χύνεται το ζουμί όπως ψήνεται.

Βάζομε το χαρτί μέσα σε ταψί και το σκεπάζομε με άλλο ταψί.
Όπως είναι έτσι το χώνουμε μέσα στη γη, μέσα στη θράκα, στη χόβολη με τα κάρβουνα.

Οι μερακλήδες βάζουν κεφαλοτύρι ή τουλουμοτύρι μέσα στο χαρτί και γίνεται πολύ νοστιμότερο.

Δείτε την προηγούμενη συνταγή μας την θρεπτική Μπομπότα

Πηγή: arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio