Τσακώνικες συνταγές: Αρνάκι φρικασέ

Κυρ, 10/01/2021 - 11:11
Image

Ένα υπέροχο χειμωνιάτικο ιδιαίτερα αγαπητό φαγητό, ιδανικό για το Κυριακάτικο τραπέζι μας είναι το φρικασέ!

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Βαννί φιρκασέ

1 ½ κιλέ κρίε από βάννε (ίσα), 4-5 κρέμμα,

2-3 μύσ̌ε βούκιουρε ντόκιε, 3 μαρούλια , 1 χερόβολε νύζισμα,

άτσι, πιπέζι, 2 αβουγά τσαί 2 λεϊμόνια

Έμε τσιγαζίζουντε το κρίε με το βούκιουρε τσαί άμα καβουρκιστεί κα έμε ξεζίχουντε τα κρέμμα να μαραθούν̇ι 8΄-10΄.

Ύστερα έμε ξεζίχουντε τόσ̌ου ύο όσ̌ου έν̇ι χσ̌ασκούμενε να μπετ̔εί το κρίε, άτσι τσαί πιπέζι. Έμε πουμάσουντε τσαί έμε αφήντε το κρίε να βράσει. Έμε έχουντε τα μαρούλια κ̔σ̌υστά τσαί ψιοκοφτά όπ̔ουρ για να ποίομε σαλάτα. Έμε ξεζίχουντε τσαί ένταϊ μαζί με το νύζισμα τσαί έμε αφήντε να αργοβράσωι.

Άμα βράσωι έμε ντίντε του κορτσοί από τα αβουγά με το λεϊμόνι, έμε ξεζίχουντε λίγο ζουνί από το κρίε τσαί έμε ντίντε αφρά. Έμε ξεζίχουντε όα κίσου τ̔ο λουπάι, έμε ανακατούκ̔ουντε τσαί ο σ̌ομό έν̇ι έτοιμο.

Έντεν̇η ο σ̌ομό έν̇ι γινούμενε τσαί με κρίε από ζουφαλάτσι.

Τα μαρούλια εκάναϊ τον Άγιε Λίδι μετά το ’60. Μπρούτερα ήγκιαϊ φκιάντε νι με σέλινα νή με άχανα άγζα. Τα άχανα σ’ έμε ζεμακίχουντε 5΄ τσαί έμε τσιχίντε το πρώκιου ύο.

Άλλοι είνι αρεσικ̔ουμέν̇οι το σ̌ομό με ντουμάτα, άλλοι με λεϊμόνι.

Αρνάκι φρικασέ

1 ½ κιλό κρέας αρνίσιο, 4-5 κρεμμύδια, 2-3 κουταλιές της

σούπας βούτυρο ντόπιο του γάλακτος, 3 μαρούλια, 1 χερόβολο

άνηθο, αλάτι- πιπέρι, 2 αβγά και 2 λεμόνια

Τσιγαρίζομε το κρέας με το βούτυρο και όταν καβουρντιστεί

καλά ρίχνομε τα κρεμμύδια να μαραθούν 8΄-10΄.

Ύστερα ρίχνομε τόσο νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το κρέας, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζομε και αφήνομε το κρέας να βράσει. Έχομε τα μαρούλια πλυμένα και ψιλοκομμένα όπως για να κάνομε σαλάτα. Ρίχνομε και αυτά μαζί με τον άνηθο και αφήνομε να σιγοβράσουν.

Όταν βράσουν χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με το λεμόνι, ρίχνομε λίγο ζωμό από το κρέας και χτυπάμε ελαφρά. Ρίχνομε όλα πίσω στο σκεύος, ανακατεύομε και το φαγητό είναι έτοιμο.

Αυτό το φαγητό γίνεται και με κρέας από κατσικάκι

Τα μαρούλια ήρθαν στο Λεωνίδιο μετά το ’60. Νωρίτερα το έφτιαχναν με σέλινα ή χόρτα άγρια. Τα χόρτα τα ζεματίζουμε 5΄και πετάμε το πρώτο νερό.

Σε άλλους αρέσει τα φαγητό με ντομάτα, σε άλλους με λεμόνι.

Θυμηθείτε την Πίτα κολοκυθένια με τραχανά αλμυρή

Πηγή: arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio