Τι θα γίνει με τον Πύργο Σαραντάρη στον Άγιο Ανδρέα - Ο πρόεδρος του Αγίου Ανδρέα ζητεί λύση

Τρί, 12/07/2022 - 11:34
Image

Στο δημοτικό συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας στάλθηκε επιστολή στις 10/7/2022 από τον πρόεδρο της κοινότητας του Άγιου Ανδρέα κ. Θανάση Σούρσο σχετικά με την κατάρρευση της στέγης του Πύργου του Σαραντάρη στο λιμάνι του Άγιου Ανδρέα. Πρόκειται για ένα παλιό κτίριο που είχε κατασκευαστεί πριν από την Επανάσταση του 1821 και λειτουργούσε παλιά ως τελωνείο.

Παρά τον καθαρισμό από τα φυτά που είχαν κατακλύσει το χώρο,  η στέγη του έχει τώρα πέσει. Αν παραμείνει έτσι και αυτό το χειμώνα θα έχει την τύχη με αυτήν του μύλου στον Άγιο Ανδρέα και θα καταρρεύσει ολόκληρο το κτίριο.

«Είναι αμαρτία να χαθεί αυτό το κτίριο, που αποτελεί στολίδι για τον τόπο μας» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Το αίτημα που έκανε ο πρόεδρος ήταν να ενταχθεί η κατασκευή του κτιρίου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αν γίνεται, ώστε να διασωθεί.

Στο αίτημα του κ. Σούρσου απάντησε ο κ. Κατσής πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επιβεβαιώνοντας ότι πριν από δυο χρόνια είχε γίνει ολοκληρωτικός καθαρισμός του κτιρίου, ο οποίος είχε αναδείξει την παλαιά αίγλη του αρχοντικού.

Μακάρι να βρούμε ένα πρόγραμμα να το εντάξουμε και γι’ αυτό θα παρακαλούσα από όλες τις παρατάξεις αν έχει κάποιος κάποιο πρόγραμμα που μπορούμε να εντάξουμε αυτό το ιστορικό μνημείο της περιοχής μας όπως επίσης και το μύλο να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο κ. Πλακοκέφαλος Θεμιστοκλής, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο που έθεσε αυτό το θέμα στο τραπέζι και δήλωσε ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια συντήρησης του κτιρίου είτε με χρήματα από το δήμο, αν υπάρχουν, είτε μέσω κάποιου προγράμματος.

Επί του φλέγοντος θέματος τοποθετήθηκε ο κ. Σαμαρτζής Γεώργιος, Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τεχνικών Έργων, ο οποίος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες διατάξεις για το συγκεκριμένο κτίριο δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Οι λύσεις που προτείνει ο κ. Σαμαρτζής είναι είτε άμεση με ανακατασκευή της στέγης που θα κοστίσει 17.000 ευρώ σε ανάθεση από το δήμο σε μάστορα της περιοχής είτε η ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που πήραν από τον υπουργείο Εσωτερικών για το  αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Ανδρέα.

Μέσα από τις μελέτες που προκύπτουν, θα οροθετηθεί  η χερσαία ζώνη λιμένα, στην οποία αν ενταχθεί και το παραπάνω κτίσμα δεν θα υπάρχει πρόβλημα πλέον με την πολεοδομία.

Ο κ. Σαμαρτζής πιστεύει ότι η δεύτερη λύση είναι η καλύτερη, καθώς θα μπορέσει με αυτό τον τρόπο να επαναχρησιμοποιηθεί το κτίριο και να αποτελέσει έναν πολυχώρο για το καταφύγιο ή ακόμα και να νοικιάζεται.
Ο κ. Γκαύρος Δημήτριος επεσήμανε ότι κρίνει αναγκαίο να κοινοποιηθεί το παραπάνω αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει ο προγραμματισμός του έργου.

Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε φειδωλοί σχετικά με τις «ευχές» που δίνουμε, γιατί η πλειοψηφία του συνεδρίου σε προηγούμενη συνεδρίαση δεν είχε ψηφίσει το έργο του Αγίου Ανδρέα αλλά τον υποθαλάσσιο φωτισμό του Άστρους.

Τέλος, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας τόνισε ότι όλοι θέλουν να πραγματοποιηθεί το παραπάνω έργο αλλά πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι πόροι.

Οι υπηρεσίες θα ξεκινήσουν να το μελετήσουν και να δούμε όταν εξευρεθούν και πώς θα εξευρεθούν οι πόροι για μια άμεση επέμβαση

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio