Τέσσερις γενιές Περραίων μουσικών... και όχι μόνον (pics)

Τρί, 23/11/2021 - 16:50
Image
Image
Image
Image
Image

Γράφει ο Θόδωρος  Βαρίκος

Κάποιες  οικογένειες,  από  τα επαναστατικά  τουλάχιστον χρόνια  του 1821,  και μέχρι τις ημέρες μας, έχουν αφήσει  ανεξίτηλα  το στίγμα τους και το αποτύπωμά τους,  με την  σημαντική και πολύμορφη παρουσία και δράση τους. Το  φαινόμενο αυτό παρατηρείται  πανελλαδικά , αλλά  και τοπικά , κατά περιοχές.

Στην  περιοχή μας  , και συγκεκριμένα από τον Πλάτανο(παλιά δήμος  Πλατανούντος), μια  από τις οικογένειες αυτές  που άφησε  έντονα τα σημάδια της με την δράση της, στο πολιτικό και κοινωνικό--πολιτιστικό γίγνεσθαι, των  τελευταίων  200  χρόνων, ήταν και  η οικογένεια  Πέρρου.   Προπάτορας  ο Αχιλλέας  Πέρρος αγωνιστής  της Εθνεγερσίας  και υπουργός στην  πρώτη βραχύβια (3 –4 μήνες) επαναστατική κυβέρνηση του 1822 με έδρα τον  Αγιάννη Αρκαδίας(Ορεινό  Αστρος).  Ένας από τους  απογόνους  του ο Θοδωρής  Πέρρος  διετέλεσε  επί  21 χρόνια βουλευτής  Αρκαδίας(1890—1911) και αντιπρόεδρος βουλής. Για να τα λέμε, όλα όμως, στηρίχθηκε  ενεργά , από τους Αγιαννίτες --Αστρινούς, γιατί ο πονηρός  δικηγόρος  είχε παντρευτεί  Αγιαννίτισσα (γαμπρός  ντε) . Το ανταπέδωσε  ωστόσο, κάνοντας  πολλά  έργα στην  περιοχή, με κυρίαρχο τότε, το υδραγωγείο του Άστρους. Θα ήταν  βέβαια  άδικο με την ευκαιρία αυτή, να παραλείψουμε τη δράση, την προσφορά και τις . . .θυσίες  των μεγάλων Πλατανιτών αγωνιστών , φιλικών , πνευματικών  ταγών και ευεργετών όπως : Τον  δάσκαλο του γένους Δημήτρη Ιωάννου(ένας από τους 30 του γένους των Ελλήνων —δεξί  χέρι  Καποδίστρια) τους Φιλικούς Δασκαλόπουλο, Αρανίτη και  Ιωαννου, τον Παν Βεριωτη Πλατανίτη πολέμαρχο και εθνικό ευεργέτη --χρυσοχόο, τους αγωνιστές Γαρδελινέους και Δημαίους , τους  Έπαρχους  Σακαλή(Λέσβου) και Κυνουρίας  γιατρό Μαρούδη , τους  καθηγητές και  διευθυντές  του Γυμνασίου του Αγιάννη —Άστρους, πριν  και μετά την επανάσταση(σχολή Καρυτσιώτη) Γιοτσαλίτη  και Αλεξάνδρου. Τον  στρατηγό  του μηχανικού  Σαρηγιάννη. Περισσότερα στο ερευνητικό βιβλίο του Βασίλη Κούκλη « Αναζητώντας  τις  ρίζες  μας» και στην έντυπη «Κυνουρία» από παπά Πετρή. Το παρόν σημείωμά μας, είναι επικεντρωμένο  όμως,  στο γενεαλογικό  δένδρο της Οικογένειας Πέρρου, όπως προείπαμε , και ειδικότερα στην αλλαγή πορείας και πλεύσης,  που από την πολιτική τους δράση  και εμπλοκή, «πέρασαν» στα πολιτιστικά πράγματα και συγκεκριμένα στη μουσική. Τέσσερες  γενεές μουσικών, προς το παρόν, με πιθανό ενδεχόμενο, για Πέμπτη. Προπάτορας  της  αλλαγής αυτής ο εγγονός του πολιτικού θόδωρου Πέρρου, Θόδωρος  Περρος, βιρτουόζος  του βιολιού, έχοντας θητεύσει σε σπουδαίους δάσκαλους της εποχής του.  Γνωστός  στη μισή Πελοπόννησο και όχι μόνον. Την  περιδιάβαινε με τα καλύτερα άλογα και μουλάρια που αγόραζε ο ίδιος από την Λέσβο. Αδυναμία είχε και στα κυνηγόσκυλα  για περιπέτεια. Ο αρχιψάλτης  της Μητρόπολης Αθηνών  Σπ.  Περιστέρης, τον ηχογράφησε με τον Κωστα Γαρδελίνο στο Μοναστήρι της  Μαλεβής. Ο μουσικολόγος Σίμων  Καρράς  κατέβηκε δύο φορές στον Πλάτανο . Οι ηχογραφήσεις βρίσκονται  σε  ψηφιακή μορφή,  στο Εθνολογικό  μουσικό μουσείο. Ο  γράφων ζήτησε  ένα αντίγραφο --κόπια, αλλά του ζήτησαν 10.000 ευρώ. Όποιος  σύλλογος, κοινότητα , τα δίνει  και την παίρνει. Στο  σημείο αυτό να επισημανθεί  και μια ηχογράφηση παγίδα σε βάρος του μεγάλου τραγουδιστή και γίγαντα(2.20  μέτρα) Γιάννη Μαγουλιανού η Γιάνναρου, από την εταιρεία «Κολούμπια» .

Τραγούδησε και έβαλαν Γιαννης  Μωραίτης  και όχι Μαγουλιανός. Ο  Πλατανιτης  δικηγόρος Μιχάλης  Μούγιας ,  αρχές δεκαετίας  1940, τους πήρε  αποζημίωση. Πολύ  προχωρημένο τοτε, για πνευματικά δικαιώματα Ο  παππούς   θοδωρής , έδωσε τα δακτυλίδια  στα παιδιά  του Φώτη(βιολί) και Τάκη(λαούτο) και οι δύο τραγουδούσαν  παράλληλα. Έπαιζαν  μέχρι  βαθειά γεράματα.  Όμως  δεν τα έβρισκαν  μουσικά και  χαρακτηριολογικά και  συνήθως , τραγουδούσαν σε χωριστές  μπάντες.  Ο , και καλός χορευτής, μπάρμπα  Τάκης,έδωσε το δακτυλίδι  στο παιδί  του Θοδωρή, γνωστό τραγουδιστή(κρυφός  λαουτιέρης) της περιοχής μας  και όχι  μόνον . Τραγουδά ακόμη  και καθοδηγεί  το ανερχόμενο αστέρι  στα μουσικά πράγματα , τον  22χρονο  υιό του Αχιλλέα , που παίζει αρμόνιο , σπουδάζει μουσικός και τραγουδά  από δημοτικά μέχρι  λαικό και έντεχνο τραγούδι. Το πιθανότερο η από το μεγαλύτερο παιδί  του Παναγιώτη, η τον Αχιλλέα , θα πάμε για  5η γενιά Περραίων  μουσικών. Και οι περρίτσες  είχαν  τη μουσική  φλέβα  μέσα  τους,  η μελαγχολική  Σοφία  Βαρίκου  κόρη  του παππού ΘΌΔΩΡΟΥ  Περρου  

Τραγουδούσε όμορφα, και παθιάρικα, η  Ελένη  του μπαρμπα -ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ.   Τραγουδούσε και κυρίως χόρευε με ύφο; και η αέρινη Γεωργία η Σκερτσόζα του μπαρμπα-Τάκη. Γίνεται... αλοιφή χορεύοντας.

Έτσι θα … σεληνιαζόμαστε  αενάως και μουσικώς  στον  Πλάτανο  και Αστρος  με τους  Περραίους,  για  καιρό ακόμα. Αμήν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio