Σύνταξη Μελέτης Αντικατάστασης του εξωτερικού υδραγωγείου ύδρευσης του Πραστού

Κυρ, 03/04/2022 - 18:41
Image

Σύνταξη Μελέτης Αντικατάστασης του εξωτερικού υδραγωγείου ύδρευσης του οικισμού Πραστού της Κοινότητας Πραστού.

Αγαπητοί Πραστιώτες και Πραστιώτισες
Ένα σημαντικό θέμα είναι η ύδρευση του χωριού μας.

Όπως όλοι γνωρίζεται το εξωτερικό υδραγωγείο ύδρευσης του Ιστορικού Πραστού μας βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της παλαιότητάς του.
Σύμφωνα με τα αρχεία της Κοινότητας αλλά και τις μαρτυρίες ηλικιωμένων συμπατριωτών το υδραγωγείο κατασκευάστηκε την δεκαετία 1950 έως 1960 με τα μέσα και υλικά που υπήρχαν τότε. (Σιδηροσωλήνες, αμιαντοσωλήνες κλπ).
Με την πάροδο του χρόνου σε πολλά σημεία το υδραγωγείο βούλωσε, στα σημεία αυτά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα κατάλληλα μηχανήματα για τις επισκευές του, με αποτέλεσμα σε μεγάλα τιμήματά του, έγιναν πρόχειρες επισκευές, τοποθετήθηκαν επιφανειακά πλαστικά λάστιχα, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφαλή μεταφορά του πόσιμου νερού για την υγεία των κατοίκων. Τα υπάρχοντα φρεάτια υδροσυλλογής του νερού στις πέντε πηγές που τροφοδοτούν το υδραγωγείο μας, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, τα σιδερένια καπάκια των στομίων τους έχουν σαπίσει με αποτέλεσμα να μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό των φρεατίων διάφορα ζωύφια κλπ.. Το ίδιο παρατηρείται και στα φρεάτια Εκκένωσης και εξαερισμού που υπάρχουν κατά μήκος του Υδραγωγείου μας.

Λαμβάνοντας υπόψη μας, ως Κοινοτική Αρχή, την υφιστάμενη κακή κατάσταση του εξωτερικού υδραγωγείου μας, προχωρήσαμε συντονισμένα σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες για να μπορέσουμε να προβούμε στην αντικατάστασή του με σύγχρονα υλικά όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
Το πρώτο πάντα που είναι απαραίτητο για να γίνει ένα έργο είναι η σύνταξη και η εξασφάλιση της σχετικής μελέτης για να μπορέσουμε στην συνέχεια να ενταχθούμε σε ανάλογο πρόγραμμα για την κατασκευή του έργου.

Έτσι λοιπόν καταφέραμε και ανατέθηκε η μελέτη σε ειδικούς μηχανικούς μελετητές και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε την έναρξη της λήψης στοιχείων υπαίθρου από τους μηχανικούς μελετητές την 1 Απριλίου 2022 και την καταμέτρηση και καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης (πηγές, φρεάτια, δίκυο κλπ) καθώς και την τοπογραφική αποτύπωση της πορείας του υδραγωγείου από τις πηγές μέχρι την δεξαμενή του χωριού. Όλα τα προαναφερθέντα γίνονται με την υπόδειξη και καθοδήγηση του Προέδρου της Κοινότητάς μας.
Σας παραθέτουμε λίγες φωτογραφίες από την λήψη των στοιχείων υπαίθρου από τους ειδικούς μηχανικούς μελετητές για την σύνταξη της μελέτης. Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Δήμαρχο Γεώργιο Καμπύλη και την κ. Πρόεδρο της ΔΕΥΑ ΒΚ. Χρστίνα Αναγνωστάκου που αφουγκράστηκαν το προβληματισμό μας, στάθηκαν στο πλευρό μας και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ανάθεση της μελέτης στους ειδικούς μηχανικούς μελετητές.

Πιστεύουμε πρώτα ο θεός ότι θα καταφέρουμε σύντομα να γίνει πραγματικότητα και αυτό το πολύ σημαντικό έργο για τον Ιστορικό Πραστό μας.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι ως Κοινοτική Αρχή συνεχίζουμε τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλουμε και με άλλες δράσεις και ενέργειες με απώτερο σκοπό την επανόρθωση του Πραστού μας και την ευημερία των κατοίκων του. (Εννοώντας πάντα και τους δύο οικισμούς, του ΠΡΑΣΤΟΥ & του ΑΓΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ που αποτελούν μαζί την Κοινότητα Πραστού).
Πραστός 3 Απριλίου 2022

Ο Πρόεδρος Κοινότητας Πραστού
Δημήτριος Σταμ. Πετρής
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio