Ρυθμιστική διάταξη θήρας Δασαρχείου Κυνουρίας κυνηγετικής περιόδου 2020-2021

Δευ, 24/08/2020 - 08:37
Image

Ο Δασάρχης Κυνουρίας έχοντας υπόψη μεταξύ άλλων την ανάγκη διατήρησης των πληθυσμών όλων των ειδών της άγριας πανίδας, σε ικανοποιητικά επίπεδα, ώστε να ανταποκρίνονται στις Οικολογικές, επιστημονικές και μορφωτικές απαιτήσεις λαμβανομένων υπόψη των Οικονομικών και ψυχαγωγικών τοιούτων στην περιφέρεια δικαιοδοσίας του Δασαργείου Κυνουρίας αποφάσισε:

Α.ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΘΗΡΑΜΑΤΑ

. Καθορίζουμε την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2020 - 2021 από 20 Αυγούστου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021.

. Τα είδη των θηραμάτων των οποίων επιτρέπεται το κυνήγι, η περίοδος και οι μέρες του κυνηγίου τους καθώς και ο μέγιστος αριθμός ατόμων κατά είδος που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός, για κάθε η μερήσια έξοδο, αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα.

 

 

Β΄. ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Α π α γ ο ρ ε ύ ε τ α ι το κυνήγι της Μπεκάτσας στο καρτέρι πρωί και βράδυ.

Π ε ρ ι ο ρ ί ζ ο υ μ ε τη χρησιμοποίηση του σκύλου δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15-9- 2020 μέχρι 20-1-2021 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι του Λαγού και του
Αγριόχοιρου.

Ε π ι τ ρ έ π ο υ μ ε το κυνήγι του αγριόχοιρου σε ομάδες μέχρι (10) κυνηγών με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο.

Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύουμε το κυνήγι του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του καθώς και τις χοιρομητέρες αυτών.

Ε π ι τ ρ έ π ο υ μ ε το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου από 15-9-2021 μέχρι 20-1-2021 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21-1-2021 μέχρι 28-2-2021 χωρίς σκύλο δίωξης. Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου υπόκειται στους περιορισμούς της παρ. 2 της παρούσης.

Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα απαγορεύεται το κυνήγι τους σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 της Οδηγίας 79/409 ΕΟΚ.

Γ΄. Γενικές Ρυθμίσεις

1. Απαγορεύουμε το κυνήγι:

Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.

Στις περιοχές που ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.

Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές .

Σε όλες τις περιοχές που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με το άρθρο 6 της 414985/29-11- 1985 (Φ.Ε.Κ. 757 Β 18-12-85) κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την (ΚΥΑ Η.Π.8353/276/Ε103 ΦΕΚ 415 Β 23/2/2012) και ισχύει.

Στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου, ή μπορεί να εκδοθούν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας απόφασης.

Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.

Σε περιοχές εντός ορίων Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα-Μουστού με υψόμετρο άνω των 1.700μ. (υψομετρικό Προφήτη Ηλία) και στις οριοθετημένες περιοχές απολύτου προστασίας, όπως ορίζονται στο ΦΕΚ Α.Α.Π. 353/6-9-2010.

Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων όταν και όπου το έδαφος είναι σκεπασμένο από χιόνι.

2. Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δη μόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους .

3. Κατά την διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκίου, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματος τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

4. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις Δασικές Αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

5. Απαγορεύεται τα επαναληπτικά και ημιαυτόματα κυνηγετικά όπλα να φέρουν περισσότερα από τρία (3) συνολικά φυσίγγια, από τα οποία το ένα στη θαλάμη και τα δύο στην αποθήκη.

Οι παραβάτες της παρούσας θα διώκονται και θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες δασικές και ποινικές διατάξεις.

Η διάταξη αυτή ισχύει για τον κυνηγετικό χρόνο 2020-2021 και η τήρηση και η εφαρμογή της ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, στους φύλακες θήρας, στην Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με το άρθρο 289 του ΝΔ 86/69 «περί δασικού κώδικα» όπως ισχύει, καθώς και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio