Παρουσίαση του βιβλίου «ΠΑΡΑΛΙΟΝ ΑΣΤΡΟΣ – Αρχαιότητες, Ιστορία, Νεότεροι Χρόνοι» (pics,vid)

Σάβ, 19/08/2023 - 19:48
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ταξίδι στην γνώση και την ιστορία - η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Φάκλαρη για το Π. Άστρος

Την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου του βιβλίου " ΠΑΡΑΛΙΟΝ ΑΣΤΡΟΣ – Αρχαιότητες, Ιστορία, Νεότεροι Χρόνοι' του καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Φάκλαρη, είχε το πολυάριθμο κοινό που βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι του Π. Άστρους. 

Στοιχεία για τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί από ανασκαφές στην χερσόνησο "νησί", πληροφορίες και λεπτομέρειες για μάχες και πολέμους από την αρχαιότητα ως και την ελληνική επανάσταση και την εθνική αντίσταση, κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του οικισμού και βέβαια παρουσίαση και σκιαγράφηση προσωπικοτήτων που πέρασαν από τον τόπο ή έζησαν και έδρασαν σε αυτόν. Μια μακραίωνη αφήγηση από το 3.500 π.Χ. περίπου έως και τα νεότερα και σύγχρονα χρόνια.

Κατά την ομιλία του ο κ. Φακλαρης, φρόντισε να προβάλει κατά αποκλειστικότητα για τους θεατές της εκδήλωσης φωτογραφίες και ντοκουμέντα που δεν είχαν χωρέσει στην τελική σελιδοποίηση του βιβλίου, όπως το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας SUN του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1826 όπου παρουσίαζε τα γεγονότα της μάχης του Κάστρου και της επιτυχούς απόκρουσης του στρατού του Ιμπραήμ.

Την παρουσίαση του βιβλίου, μοιρασμένη στους αρχαιότερους και νεότερους χρόνους, έκαναν ο θεατρικός σκηνοθέτης, φιλόλογος και νομικός, Κώστας Φαρμασώνης και ο Πολιτικός Επιστήμονας, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου για την Σοσιαλδημοκρατία Γιώργος Παπούλιας.

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο δήμαρχος Β. Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης, τον οποίο ευχαρίστησαν άπαντες οι συντελεστές και ο συγγραφέας για την οικονομική υποστήριξη της έκδοσης του βιβλίου και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου των Απανταχού Φίλων του Π. Άστρους Κωνσταντίνος Κοράλλης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, εκ μέρους του συλλόγου παραδόθηκε στον κ. Φακλαρη σχετικό τιμητικό αναμνηστικό. 

Παράλληλα με την παρουσίαση, στον ίδιο χώρο φιλοξενούνταν έκθεση έργων σχετικά με την Β' Εθνική Συνέλευση, τα οποία είχαν δημιουργήσει μέλη του συλλόγου υπό την καθοδήγηση της δασκάλας ζωγραφικής κυρίας Τζωρτζίνας Κωστόπουλου και τα οποία είχαν εκτεθεί και την άνοιξη στο Άστρος - Ίδρυμα Ζαφείρη, κατά τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την πραγματοποίηση της Εθνοσυνέλευσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι αιδεσιμότατοι ιερείς, Σταυρός Δελημανώλης εφημέριος του Π. Άστρους και Γεώργιος Πετρής εφημέριος Αγίου Ανδρέα και ιστορικός ερευνητής, ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Χάρβαλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Γκαύρος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνου και άλλοι. Αξιοσημείωτη η ευγενική προσφορά της κυρία Σταματίνας Καλλίτση, νομικού και μέλους της γνωστής οικογένειας του Π. Άστρους με σπουδαία κοινωνική συνεισφορά, να οργανώσει δείπνο προς του τιμήν του κ. Φάκλαρη μετά το πέρας της εκδήλωσης σε κατάστημα της περιοχής. 

 
Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio