Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Κ.Υ. Άστρους για τον Μήνα Πρόληψης οτυ Καρκίνου του Μαστού (pics)

Παρ, 03/11/2023 - 16:11
Image
Image
Image
Image

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Κ.Υ. Άστρους που πραγματοποιήθηκαν στις 30 και 31/10/23 για τον  Οκτώβριο τον ‘’Μήνα Ευαισθητοποίησης  για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού’’. Έγινε ενημέρωση για  τα βήματα της αυτοεξέτασης των μαστών καθώς και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Έγινε ενημέρωση για το  πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά Πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού" ,το οποίο αφορά όλες τις γυναίκες από 50 έως 69 ετών και το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν άμεσα και ΔΩΡΕΑΝ τις εξετάσεις.

Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι:

- Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους

- Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)

- Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)

 

 Δικαιούχοι της Δράσης (Δικαιούχοι), είναι οι γυναίκες Ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, που παραμένουν νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες απαραίτητο είναι να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

 α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών,

β) να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),

γ) να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους δώδεκα (12) ημερολογιακούς μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας,

δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε (5) ημερολογιακών ετών πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας. 

Παράλληλα και για την καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων και του πληθυσμού για το πρόγραμμα, έχει δημιουργηθεί ιστότοπος (https://mastografia.gov.gr/ ), όπου βρίσκονται διαθέσιμες όλες οι σχετικές  πληροφορίες (είδος παρεχόμενων εξετάσεων, συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων, διαδικασία πραγματοποίησης εξετάσεων κ.ά.)

 Οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν με sms ή email το παραπεμπτικό τους. Όσες δικαιούχοι δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να ανακτήσουν το παραπεμπτικό με το ΑΜΚΑ τους στην εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ από το πεδίο «Συμμετοχή σε προληπτική δράση».

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Η ηλικιακή ομάδα 50-69 είναι η πιο κρίσιμη αφού εκεί εμφανίζονται οι περισσότερες νέες διαγνώσεις (32,7%). Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 2022 το 18,7% των θανάτων από καρκίνο για την ηλικιακή ομάδα των 50-69 οφείλεται στον καρκίνο του μαστού.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio