Οι προτάσεις για μεταβολές σχολικών μονάδων στον Δήμο μας

Παρ, 18/11/2022 - 14:25
Image

Το θέμα για τις μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για το σχολικό έτος 2023-2024 συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας.

Ο εισηγητής Αρφάνης Αλέξιος, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας σρτην εισήγησή του είπε:

"Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με έγγραφό του, κίνησε την διαδικασία για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2023-2024.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας με έγγραφό της, ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να υποβάλλει πρόταση για οποιαδήποτε μεταβολή (ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση) Σχολικών Μονάδων (Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων) για το σχολικό έτος 2023-2024, οι οποίες λειτουργούν εντός των γεωγραφικών ορίων περιοχής ευθύνης μας, ζητώντας τυχόν γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για κάθε είδους πρόταση μεταβολών Σχολικών Μονάδων χωρικής μας αρμοδιότητας συνοδευόμενες από τις απαραίτητες βεβαιώσεις.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας με το υπ’ αριθμό 6745/04-11-2022 έγγραφό της, μας ενημέρωσε ότι δεν προτείνεται καμία μεταβολή για τις σχολικές μονάδες Αρκαδίας.

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, έλαβε το υπ’ αριθμό 122/07-11-2022 έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Παραλίου Άστρους, σχετικά με το θέμα, με το οποίο προτείνεται η προαγωγή του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους από τετραθέσιο σε εξαθέσιο και η προαγωγή του Νηπιαγωγείου Παραλίου Άστρους από μονοθέσιο σε διθέσιο.

Από την μελέτη του μαθητικού δυναμικού, που φοιτά στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παιδικούς Σταθμούς περιοχής ευθύνης μας, αλλά και το Δημοτολόγιο του Δήμου μας, προκύπτει σε βάθος χρόνου, έντονη αυξητική τάση, τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στο Δημοτικό Σχολείο με έδρα το Παράλιο Άστρος.

Αναλυτικότερα:

Α) για το Νηπιαγωγείο Παραλίου Άστρους :

  • Το σχολικό έτος 2021-2022 φοιτούσαν 25 μαθητές/τριες (11νήπια, 14 προνήπια)
  • Το σχολικό έτος 2022-2023 φοιτούν 31 μαθητές/τριες (14 νήπια, 17 προνήπια)
  • Το σχολικό έτος 2023-2024 θα φοιτήσουν 33 μαθητές/τριες (17νήπια, 16 προνήπια)
  • Το σχολικό έτος 2024-2025 θα φοιτήσουν 32 μαθητές/τριες. (16 νήπια, 16 προνήπια)

Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι τη σχολική περίοδο 2021-2022, ο αριθμός των μαθητών/τριών ήταν ακόμα μεγαλύτερος και έγινε μετακίνηση μαθητικού δυναμικού, με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους. Την περίοδο που διανύουμε (σχολικό έτος 2022-2023), λειτουργεί πλέον ως διθέσιο λόγω μεγάλου αριθμού μαθητών. Αλλά και για τα επόμενα χρόνια, όπως φαίνεται παραπάνω, οι εγγραφές στη σχολική μονάδα του Νηπιαγωγείου Παραλίου Άστρους συνεχίζονται με αυξητικές τάσεις.

Επιπροσθέτως ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας σε συνεργασία με τις «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αδειοδοτήσεις (βρισκόμαστε στην φάση της σύστασης και συνεδρίασης της Επιτροπής Καταλληλότητας), προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο της ανωτέρω εταιρείας να λάβει απόφαση για την αποδοχή της παραχώρησης οικοπέδου, με σκοπό την ανέγερση νέου σύγχρονου βιοκλιματικού Νηπιαγωγείου στο Παράλιο Άστρος, που θα στεγάσει τις αυξημένες ανάγκες του μαθητικού μας δυναμικού, αλλά και θα προσφέρει υπηρεσίες ακόμα πιο υψηλού επιπέδου.

Β) για το Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους

  •  Το σχολικό έτος 2022-2023 φοιτούν 69 μαθητές/τριες.
  •  Το σχολικό έτος 2023-2024 θα φοιτήσουν 75 μαθητές/τριες
  • Το σχολικό έτος 2024-2025 θα φοιτήσουν 77 μαθητές/τριες.
  •  Το σχολικό έτος 2025-2026 θα φοιτήσουν 80 μαθητές/τριες
  •  Το σχολικό έτος 2026-2027 θα φοιτήσουν 88 μαθητές/τριες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι το Παράλιο Άστρος είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή, τόσο σε πληθυσμιακά κριτήρια όσο και σε οικονομικά κριτήρια. Τα παραπάνω στοιχεία είναι από εκπαιδευτικές μονάδες που εδρεύουν στο Παράλιο Άστρος και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε αυτά, την επιπλέον αύξηση του μαθητικού δυναμικού, από την μετεγκατάσταση πληθυσμού στο Παράλιο Άστρος τόσο από το εσωτερικό του Δήμου, όσο και από άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Νηπιαγωγείο Παραλίου Άστρους όπου οι εγγραφές του παρουσιάζουν συνεχώς διψήφιο αριθμό. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι τα τελευταία αρκετά χρόνια, το Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους λειτουργεί ως εξαθέσιο, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο η Εκπαιδευτική Διοίκηση το αναγκαίο του πράγματος.

Επιπροσθέτως, σε σχέση με την κτιριακή του και υλικοτεχνική του υποδομή, το Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου διδακτηρίου, ενώ ως Δήμος έχουμε υποβάλει πρόταση σε πρόσκληση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 155.000,00 ευρώ, για την ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμισή του, ώστε να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Με βάση όλα τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι η διαδικασία προαγωγής μιας σχολικής μονάδας, είναι μια δυναμική διαδικασία που επηρεάζεται πέρα από Νόμους, Εγκυκλίους αλλά και από την εκπαιδευτική πολιτική που θέλει να ασκήσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τη δεδομένη χρονική συγκυρία, τις απαιτήσεις που έχουν οι μικρές μας αναπτυσσόμενες κοινωνίες με σκοπό την πρόοδό τους, την πίστη του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στην δυναμική των σχολικών μονάδων που έχουν έδρα το Παράλιο Άστρος, αλλά και την διαφορετική ματιά που θα πρέπει να τύχουν από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που γνωμοδοτούν και προτείνουν στο εν λόγω θέμα, προτείνουμε τα παρακάτω :

1. Την προαγωγή του Νηπιαγωγείου Παραλίου Άστρους από μονοθέσιο σε διθέσιο.

2. Την προαγωγή του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους από τετραθέσιο σε εξαθέσιο.

3. Να μην επέλθει καμία άλλη μεταβολή στις υπόλοιπες Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, σας γνωρίζω ότι για το θέμα αυτό έχει αποφανθεί θετικά η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου μας, με την υπ’ αριθμό 19/2022 απόφασή της."

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση αποφάσισε ομόφωνα και προτείνει στην αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, να συμπεριλάβει στις προτάσεις της προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τις παρακάτω προαγωγές Σχολικών Μονάδων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας :

1. Την προαγωγή του Νηπιαγωγείου Παραλίου Άστρους από μονοθέσιο σε διθέσιο.

2. Την προαγωγή του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους από τετραθέσιο σε εξαθέσιο.

3. Προτείνει να μην επέλθει καμία άλλη μεταβολή στις υπόλοιπες Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio