Οι λαμπαδίτσες του Επιταφίου (pics)

Παρ, 14/04/2023 - 11:39
Image

Στα χωριά της Βόρειας Κυνουρίας οι πιστοί τοποθετούν τους επιταφίους των ενοριών τους μικρές λαμπάδες, στολισμένες με λουλούδια από τους κήπους, και τοποθετούν σε αυτές ένα μικρό καρτελάκι με το όνομα της οικογένειας ή του προσώπου που τις προσφέρει.

Στον Πλάτανο Κυνουρίας, αλλά και στο Παράλιο Άστρος, αυτή η παράδοση αναβιώνει κάθε χρόνο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, όλες οι οικογένειες του χωριού στον Πλάτανο ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας της Αγίας Άννας κρατώντας στα χέρια τους λαμπαδίτσες στολισμένες με βαρβαράμους, ανεμώνες, πασχαλιές, και το όνομα της κάθε οικογένειας γραμμένο πάνω σε αυτές.

Με αυτές τις λαμπαδίτσες στολίζουν οι γυναίκες του χωριού τον επιτάφιο και αφού περάσουν ευλαβικά κάτω από τον επιτάφιο μετά το πέρας της περιφοράς, παίρνει κάθε οικογένεια τη λαμπαδίτσα της και την τοποθετεί πάνω σε ένα κεραμίδι μέσα στο σπίτι. Τις κρατούν όλον τον χρόνο, για να είναι η οικογένεια ευλογημένη.

Η παράδοση λέει ότι όταν έχει αστραπές, οι νοικοκυρές ανάβουν τη λαμπάδα για να προστατεύει το σπίτι. Έτσι ημερεύουν τον Μαλεβό που μαβιάζει από τα σύννεφα και συχνά σκορπά καταιγίδες και καίγονται όλον τον χρόνο, ώσπου να έρθει η επόμενη Ανάσταση μαζί με την άνοιξη.

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Γαλανιάδη (αρχείου, από τον Πλάτανο) και Σμαράγδη Αρβανίτη (από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στο Παράλιο Άστρος)

Καλή Ανάσταση!

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio