Οδοντιατρικό ιατρείο λειτουργεί καθημερινά στο Κέντρο Υγείας Άστρους

Πέμ, 13/04/2023 - 11:29
Image

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ως στόχο να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του υγιούς στόματος και να προάγει παγκόσμια τη γνώση για τα ζητήματα γύρω από τη στοματική υγεία, καθώς και για τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής για όλους- νέους και ηλικιωμένους. Η σπουδαιότητα τηςΠαγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας έγκειται στο γεγονός ότι το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του (εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δις ανθρώπους), καθώς και ότι πολλές από τις νόσους του στόματος μπορούν να προληφθούν μέσω της αυξημένης υποστήριξης της πολιτείας, των επιστημονικών ενώσεων και των κοινωνικών φορέων  στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή μας και:

  • Ακολουθώντας υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Απέχοντας από το κάπνισμα .
  • Αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Υιοθετώντας συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής:
  • βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, με απλή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και φθοριούχα οδοντόπαστα,
  • ξεπλένουμε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μετά τα γεύματα ή τα σνακς, αν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών,
  • καθαρίζουμε τα μεσοδόντια με τη χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων καθαριστικών μέσων για επιπλέον όφελος.
  • Φορώντας προστατευτικό νάρθηκα όταν ασχολούμαστε με αθλήματα επαφής.
  • Μη αμελώντας να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό.

Επίσης, ακολουθούμε τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης φυσικών σακχάρων για καλή γενική και στοματική υγεία: η κατανάλωση των φυσικών σακχάρων που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά και αυτών που υπάρχουν φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους χυμούς δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ενεργειακής (θερμιδικής) πρόσληψης. Η συμβουλή αφορά τον υγιή πληθυσμό και δεν αντικαθιστά το διαιτολόγιο που συστήνεται από τον θεράποντα ειδικό σε περίπτωση χρόνιας ή οξείας ασθένειας.

  Ο φετινός εορτασμός έχει για τρίτη χρονιά το κεντρικό σύνθημα «Να είσαι περήφανος για το στόμα σου» με τον υπότιτλο «Περήφανοι μια ζωή για το στόμα μας» με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της φροντίδας του στόματος σε κάθε ηλικία.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μηνύματα της φετινής  Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, τις εκδηλώσεις και το ενημερωτικό υλικό μπορούν να αναζητηθούν στις παρακάτω ιστοσελίδες:

www.eoo.gr

www.moh.gov.gr

www.worldoralhealthday.org

www.who.int

Στο Κ.Υ. Άστρους λειτουργεί καθημερινά τις πρωινές ώρες οδοντιατρικό ιατρείο, το οποίο μπορείτε να επισκέπτεστε για τον έλεγχο της κατάστασης της στοματικής σας κοιλότητας,  για οδηγίες και πράξεις πρόληψης και αγωγής υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2755360317 –κα Ρήγα Μαρία.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio