Να καθιερωθεί το Φεστιβάλ Τσακωνιάς στον Πραστό

Τετ, 24/08/2022 - 12:35
Image

Οι διοργανωτές του 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΣΑΚΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εκδήλωση Πραστού 20 Αυγούστου 2022

Ευχαριστούμε όλους και όλες που βοηθήσατε με την παρουσία σας, την ηθική και οικονομική στήριξή σας ώστε να πραγματοποιηθεί και να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία αυτή η όμορφη, πρωτόγνωρη και σημαντική εκδήλωση στην ιστορική Πρωτεύουσα της Τσακωνιάς.
Επίσης ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς της εκδήλωσης (την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Ίδρυμα Ιωάννη και Δέσποινας Πασσά) καθώς και τους προσφέροντες όλα τα Δώρα της Λαχειοφόρου.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε :

1. Την Πραστιώτισσα Τσακωνοπούλα Γεωργία Σταθοπούλου για την επιμελημένη άρτια παρουσίαση της όλης εκδήλωσης.
2. Όλα τα μέλη των χορευτικών ομάδων που έλαβαν μέρος στο 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ Τσακωνιάς (Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης, Χορευτικό Δήμου Λεωνιδίου, Χορευτικό Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ανδρέα - Πραστού & Χορευτικό Συλλόγου Παστού – Αγίου Παντελεήμονα και Τσακωνιάς «Πραστός α χώρα να μου»)
3. Την Τσακωνοπαρέα με τον εξαίρετο εθελοντή δάσκαλο της Τσακώνικης Γλώσσας κ. Πάνο Μαρνέρη για όλους τους Τσακώνικους Διαλόγους που παρουσίασαν στην εκδήλωση και για τη μεγάλη προσφορά στην εκμάθηση της Τσακώνικης Γλώσσας στα παιδιά, στη νέα γενιά των Τσακώνων για τη διατήρηση και τη διάσωσή της στο μέλλον.
4. Τον Τσάκωνα Πραστιώτη κ. Φίλλιπα Τετώρο που η αχαλίνωτη ΑΓΑΠΗ του για την Τσακωνιά και η συνεχής αφιλοκερδή προφορά του είναι γνωστή σε όλα τα Τσακωνοχώρια, για την πολύ σημαντική του έκθεση τόσο Βιβλίων της Τσακωνιάς όσο και της πανέμορφης και ορθά επιμελημένης έκθεσης φωτογραφιών με τα πολιτιστικά μνημεία, Πυργόσπιτα, Αρχοντικά, Εκκλησίες, Βρύσες κλπ του Ιστορικού Πραστού που κόσμησαν το 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ Τσακωνιάς.
5. Το Αρχείο της Τσακωνιάς για την ωραία, αρχοντική έκθεση των παραδοσιακών υφαντών της Τσακωνιάς που στόλισαν το χώρο του 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ Τσακωνιάς.
6. Την Ελένη Μάνου για την παρουσίαση της Τσακώνικης Γαστρονομίας.
7. Την Παραδοσιακή Ορχήστρα επιμέλειας του κ. Γεωργίου Κωτσίνη δάσκαλου της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής και των αξιόλογων μελών της (Γιώργος Κωτσίνης: κλαρίνο, Παναγιώτης Σδούκος: τραγούδι, Νίκος Βερύκοκκος: βιολί, Θωμάς Κωνσταντίνου: ούτι- τραγούδι, Μιχάλης Καραχάλιος: λαούτο, Πέτρος Παπαγεωργίου: κρουστά) που με τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια τους μας προσέφεραν μία γλυκιά καλλιτεχνική βραδιά τόσο ακουστικά όσο και χορευτικά.
8. Τέλος, ευχαριστούμε όλες τις Τσακώνισσες νοικοκυρές του Πραστού (Άννα Βάσου, Καλλιόπη Τσαγγούρη, Μαρία Τσαγγούρη, Ελένη Αραχωβίτη, Σοφία Πετρουλή - Λάμπρου, Αγγελική Πετρή – Λυτρίβη, Ελένη Λυτρίβη, Ματίνα Ξυδιά, Μαρία Μαρκάκη – Πετρή κλπ) που κοπίασαν και μας προσέφεραν τα εύγευστα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά για την έκθεση της Τσακώνικης Γαστρονομίας, τα οποία δεν κληρώθηκαν στην λαχειοφόρο αλλά προσφέρθηκαν στα παιδιά των χορευτικών ομάδων, στους Επίτιμους Προσκεκλημένους κλπ. καθώς και στους επισκέπτες.

Ευελπιστούμε το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ να καθιερωθεί ως θεσμός στο μέλλον και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά και κωμοπόλεις της Τσακωνιάς από κοινού με συνεργασία και των δύο Δήμων Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, Βούληση που εξέφρασαν δημόσια και οι δύο Δήμαρχοι κ. Καμπύλης Γεώργιος και κ. Λυσίκατος Χαράλαμπος κατά τον χαιρετισμό τους στο 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ στην Κεντρική Πλατεία της Ιστορικής Πρωτεύουσας της Τσακωνιάς και την επικροτούμε όλοι εμείς οι Τσάκωνες και Τσακώνισσες.

Η καθιέρωση του Φεστιβάλ Τσακωνιάς σε όλη την περιοχή της Τσακωνιάς θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών των Τσακώνων, θα Αναδείξει και θα διατηρήσει τον Τσακώνικο Πολιτισμό, την Τσακώνικη Γλώσσα, τον Τσακώνικο Χορό, τις Τσακώνικες παραδόσεις, την Ιστορία της Τσακωνιάς κλπ.

Τέλος η καθιέρωση του Φεστιβάλ Τσακωνιάς σε όλη την περιοχή της Τσακωνιάς θα προβάλλει την ιδιαίτερη πατρίδα μας προς τα έξω και μαζί με το δραστήριο πνεύμα που διακρίνει τους Τσάκωνες θα αποτελέσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
ΤΟΥ 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΣΑΚΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΡΑΣΤΟΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Με Ιδιαίτερη εκτίμηση
 

Ο Πρόεδρος Κοινότητας Πραστού
Δημήτριος Σταμ. Πετρής
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio