Μυστηριακή και κατανυκτική η περιφορά του επιταφίου στον Πλάτανο (pics)

Σάβ, 23/04/2022 - 07:52
Image
Image
Image
Image
Image

Ξεχωριστή ήταν και φέτος η περιφορά του επιταφίου στον Πλάτανο Κυνουρίας τη Μεγάλη Παρασκευή. Για πρώτη φορά μετά τα δύο χρόνια των απαγορεύσεων, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε στο μικρό μαγικό χωριό της Βόρειας Κυνουρίας για τις μέρες του Πάσχα. Οι πολυάριθμοι πιστοί ακολούθησαν την περιφορά του «φλεγόμενου» επιταφίου στο χωριό, αφού στον Πλάτανο ο επιτάφιος στολίζεται από λαμπάδες δεμένες σε μικρά μπουκέτα.

 

Η ατμόσφαιρα στο χωριό ήταν μυστηριακή τη Μεγάλη Παρασκευή. Το φως από λαμπάδες οδηγούσε την κατανυκτική πομπή στα σοκάκια, υπό τους ήχους των ψαλμωδιών, ενώ στις αυλές των σπιτιών έκαιγε λιβάνι για τον Θεάνθρωπο. 

 

Οι λαμπαδίτσες της Μεγάλης Παρασκευής
 

Τη Μεγάλη Πέμπτη, όλες οι οικογένειες του χωριού ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας της Αγίας Άννας κρατώντας στα χέρια τους λαμπαδίτσες στολισμένες με βαρβαράμους, ανεμώνες, πασχαλιές, και το όνομα της κάθε οικογένειας γραμμένο πάνω σε αυτές.

Με αυτές τις λαμπαδίτσες στολίζουν οι γυναίκες του χωριού τον επιτάφιο και αφού περάσουν ευλαβικά κάτων από τον επιτάφιο μετά το πέρας της περιφοράς, παίρνει κάθε οικογένεια τη λαμπαδίτσα της και την τοποθετεί πάνω σε ένα κεραμίδι μέσα στο σπίτι. Τις κρατούν όλον τον χρόνο, για να είναι η οικογένεια ευλογημένη.

Η παράδοση λέει ότι όταν έχει αστραπές, οι νοικοκυρές ανάβουν τη λαμπάδα για να προστατεύει το σπίτι. Έτσι ημερεύουν τον Μαλεβό που μαβιάζει από τα σύννεφα και συχνά σκορπά καταιγίδες και καίγονται όλον τον χρόνο, ώσπου να έρθει η επόμενη Ανάσταση μαζί με την άνοιξη.

 

Φωτογραφίες του Γιάννη Αντωνίου, της Αλεξάνδρας Γαλανιάδη και της Μαρίας Πέρρου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio