Μια ταφόπλακα του 1873 στον Άγιο Ανδρέα φέρνει το παρελθόν στο σήμερα (pics)

Τρί, 10/01/2023 - 11:00
Image

Άγιος Ανδρέας είναι ένα χωριό με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατοίκηση στην περιοχή ξεκίνησε πριν από χιλιάδες και καλύπτει πολλές σημαντικές ιστορικές περιόδους.

Μιλώντας με τον πρόεδρο του χωριού Ανδρέα κ. Αθανάσιο Σούρσο μάς ενημέρωσε ότι στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου βρέθηκε ταφόπλακα που χρονολογείται το 1873.

«Στον κήπο της εκκλησίας θάβονταν ιερείς και οι οικογένειές τους», όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Η κοινότητα προχώρησε στην αναστήλωση και στην τοποθέτηση της ταφόπλακας έξω από την κεντρική εκκλησία του χωριού.

Η ταφόπλακα αποτελείται από μάρμαρο και το μέγεθός της υπολογίζεται περίπου στο 1,80 ύψος επί 80 εκατοστά με 10 εκατοστά πάχος. Εικάζεται ότι έχει δημιουργηθεί από τεχνίτη από την Τήνο, καθώς ο Άγιος Ανδρέας είχε πάντα άμεση επαφή με τα νησιά του Αιγαίου λόγω των μεταφορών που διεξάγονταν μέσω της θαλάσσιας οδού.

Στο πάνω και στο κάτω μέρος της η πλάκα φέρει δυο ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ένα στεφάνι και το δεύτερο μια νεκροκεφαλή.

Στη συνέχεια, αναφέρεται το όνομα της θανούσας, το έτος γέννησης της και το έτος του θανάτου της. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Σούρσος η θανούσα είναι γυναίκα με το όνομα Μεταξία, όνομα συνυφασμένο στην περιοχή με την τσακώνικη παράδοση, ενώ υποθέτουν ότι ήταν σύζυγος ιερέα. Γεννήθηκε το 1810 και πέθανε σε ηλικία 63 ετών το 1873.

Κλείνοντας, η επιγραφή της πλάκας μιλά για τη μεγάλη λύπη που βαραίνει  τα παιδιά και τους συγγενείς της γυναίκας, θυμίζοντάς μας για μια ακόμη φορά πώς ο πόνος για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και ο θρήνος παραμένουν αναλλοίωτοι στο πέρασμα του χρόνου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio