Η παράσταση της Ανάληψης στη Μονή Παναγίας Σέλας στον Πλάτανο Κυνουρίας, 18ος αι.

Πέμ, 25/05/2023 - 11:31
Image

Ο Χριστός αναλήφθηκε όχι μόνον ως Θεός, αλλά και ως άνθρωπος, δηλαδή με το άφθαρτο και δοξασμένο σώμα του. Η παράσταση της Ανάληψης καταλαμβάνει συνήθως την καμάρα του Ιερού Βήματος, δίπλα σ’ εκείνη της Πεντηκοστής και χωρίζεται σε τρία μέρη. Το κέντρο καταλαμβάνει ο Κύριος μεγαλοπρεπής, καθήμενος σε ουράνιο τόξο μέσα σε «δόξα», ευλογώντας με το ένα χέρι και κρατώντας όρθιο ειλητάριο με το άλλο. Τη «δόξα» κρατούν άγγελοι, οι οποίοι συμβολίζουν και εκφράζουν τη θεία μεγαλειότητα και εξουσία.

Εκατέρωθεν εικονίζονται οι Απόστολοι, χωρισμένοι σε δύο ομίλους των έξι. Στον ένα όμιλο στη μέση εικονίζεται η  Παναγία. Πίσω της βρίσκονται δύο λευκοφορεμένοι άγγελοι, ενώ Άγγελος ή άλλοτε Άγγελοι κυριαρχούν στο 2ο όμιλο. Φορούν λευκούς χιτώνες και ιμάτια και κρατούν ανοιχτά ειλητάρια στα οποία αναγράφονται τα λόγια που απηύθυναν στους αποστόλους διαβεβαιώνοντάς τους για τη Δεύτερη Έλευση.

Τη θέση του Ιούδα συμπληρώνει ο απόστολος Παύλος, ο οποίος μπορεί να μην ήταν παρών στο γεγονός, αφού η μεταστροφή του έγινε μετά την Ανάληψη, αλλά υπήρξε και εκείνος μάρτυρας θεοφάνειας. Πρόκειται για προοικονομία, αφού θα γίνει κι αυτός μέλος της Εκκλησίας.

 

Σμαράγδη Αρβανίτη, αρχαιολόγος

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio