«Χριστούγεννα κι αρχή χρονιά»: Εκδηλώσεις στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

Σάβ, 04/12/2021 - 09:04
Image

Σειρά εκδηλώσεων στο χωριό Άγιος Πέτρος Κυνουρίας που ανοίγουν αύριο 4 Δεκεμβρίου μέσα στο εορτολόγιο Βαρβάρας, Σάββα και Νικολάου με τα δικά τους Νικολοβάρβαρα Κάλαντα.   

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον ιστορικό Πύργο του Τρικαλίτη (17ος -18ος αι.)˙ ιδέα του Προέδρου της Κοινότητας Νίκου Σακελλαράκη. Ανοίγει ο Πύργος στον κόσμο, μέσα στο ευφρόσυνο κλίμα των εορτών,  σαν παραμύθι για τα παιδιά σαν μύθος για τους μεγάλους. Στη γωνιά του στολισμένο, μάλλον, για πρώτη φορά στα  τρακόσια τόσα χρόνια του, το χριστουγεννιάτικο έλατο. Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού και όλοι μας θα πούμε τα Νικολοβάρβαρα. Τα παιδιά θα μας μιλήσουν για τα έθιμα. Πρώτη φορά μετά από τα χρόνια του Σχολαρχείου θα γίνει μια μικρή σχολική γιορτή εκεί που επιμελήθηκε η δασκάλα τους κυρία Παναγιώτα που πολύ την ευχαριστούμε.

Διηγήσεις δίπλα στο τζάκι, σαν λογοτεχνία. Παιδικά καλλιτεχνικά εργαστήρια και παιχνίδια, προβολές ταινιών επιμέλειας Φυσιολατρικού -Πολιτιστικού Συλλόγου. Επετειακό Κοινοτικό  Συμβούλιο για τα διακοσάχρονα του ’21. Αποκορύφωμα  τα  Δωδεκαημερίτικα Κάλαντα -χορός  του Αγίου Πέτρου, μετά από 20 είκοσι χρόνια, στην πλατεία του χωριού. Η εκδήλωση αυτή κλείνει με τις Πίττες της Καληχρονιάς που θα φτιάξουν  όσοι και όσες  επιθυμούν να  βρεθούν σε αυτό το ανοικτό κάλεσμα προς όλους. Μια πίττα θα έχει το χυτευτό Φλουρί τ’ Αγιουπέτρου έργο του εικαστικού Ιωάννη Ανδρέου˙ δύο νέα εθιμικά στοιχεία του 21ου  αιώνα, από το 2000.  Ένα ταινιάκι αρχείου που θα ανέβει στο διαδίκτυο θα δώσει μια κάποια εικόνα από το Δεκέμβρη του 2000, 2001 και του 2002. Όλοι και όλες είστε  καλεσμένοι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου γύρω από τον «Πλάτανο του Λιά» στης 26 Δεκεμβρίου 2021 ημέρα Κυριακή και ώρα  μεσημεριού 12.    

«…Χριστούγεννα στο σπίτι  σας

Χριστός μες στη καρδιά μας

………………………………..

καλώς τον  χρόνο  πού  ’ ρχεται, 

και  που θα τον  διαβούμε…»

                                (Δωδεκαημερίτικα Κάλαντα Αγίου Πέτρου)

                                                                 Γιώργος Λιλής Φωζέλης

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio