Το έθιμο του "Κουτσοφλέβαρου" στο Άστρος από τους Πειρατές (pics,vid)

Πέμ, 29/02/2024 - 22:48
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Οι πασίγνωστοι σε όλους μας "Πειρατές" , με ιδρυτή τον αείμνηστο Λάμπρο Κουρόγιωργα ,μέσω των πολλών συνεχιστών του ,αναβίωσαν το βράδυ της Πέμπτης (29/02) το έθιμο του "Κουτσοφλέβαρου" , τον διωγμό του Φλεβάρη και του χειμώνα. Από νωρίς το απόγευμα , τα μηχανάκια έδεσαν στο πίσω μέρος τους κατρούτσια , τενεκεδάκια και κουδούνες και ξεχύθηκαν στα περισσότερα πεδινά χωριά του Δήμου μας προκαλώντας θόρυβο στο πέρασμά τους.
 
Τα παιδιά όπου περνούσαν , γινόντουσαν αντιληπτά από τον κόσμο που έβγαινε στους δρόμους  για να χειροκροτήσει το πέρασμά τους. Οι "Πειρατές'' είχαν ως τελικό προορισμό την Κεντρική Πλατεία του Άστρους , εκεί που τους περίμενε πολύς κόσμος , πολλά μικρά παιδάκια με το χαμόγελο ζωγραφισμένο πάνω τους. Έκαναν το γύρω από την φωτιά, άφησαν τα μηχανάκια τους  και μετά όλοι μαζί κάθισαν γύρω από την φωτιά , γεύτηκαν τα παραδοσιακά εδέσματα , ήπιαν το κρασί τους και το κέφι κράτησε μέχρι αργά.
 
Υ.Σ. του γράφοντος . Οι "Πειρατές" για ακόμη μια φορά αναβίωσαν ένα έθιμο (και θα συνεχίσουν να το κάνουν , είμαστε σίγουροι για αυτό) που χάνεται στους αιώνες. Με τον τρόπο τους έκαναν πολλά μικρά παιδάκια χαρούμενα μεταλαμπαδεύοντας τους παράλληλα  άμεσα και έμμεσα τι σημαίνει ο Κουτσοφλέβαρος και τις αξίες των εθίμων.
 
Η προσωπική προσφορά των Πειρατών και οι αστείρευτες δυνάμεις και δυνατότητες που έχουν ως προς τα δρώμενα της κοινωνίας και όχι μόνο , μας κάνει να αναλογιστούμε για το πόσο σημαντική είναι η αξία των παραδόσεων και των εθίμων (φυσικά και η αξία των συγκεκριμένων ανθρώπων), που αποτελούν παρακαταθήκη από αυτά που πήραμε από τους προγόνους μας και πως θα πρέπει όλοι μαζί να τα κρατάμε στο πέρασμα των χρόνων αναλλοίωτα.....ειδικά σε μια εποχή ξενισμού που ζούμε.
 
Γ.Σ.
 
 
Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio