Εντοπίστηκε ο μύκητας Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου στην Κυνουρία

Πέμ, 17/11/2022 - 17:30
Image

Ενημερώνουμε  ΟΤΑ, ΦΟΡΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΕΣ κλπ. ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκε ο μύκητας Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, στην περιοχή της Κυνουρίας  αρμοδιότητας του Δασαρχείου μας, και συγκεκριμένα στη θέση «Μαριόρεμα» της Κοινότητας Μαρίου του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Η ασθένεια αυτή είναι ιδιαιτέρως σοβαρή καθώς μπορεί να νεκρώσει πλατάνια οιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας.  

Ο μύκητας Ceratocystis platani είναι τραυματοπαράσιτο• εισβάλλει από πληγές στο φλοιό του κορμού, των κλάδων ή των ριζών. Στη συνέχεια, αυτός διαδίδεται στα γειτονικά δένδρα με αναστομώσεις (συνενώσεις) μεταξύ των ριζών. 

O κυριότερος παράγοντας που συμβάλλει στη διάδοση του μύκητα Ceratocystis platani είναι ο άνθρωπος. Ένας συχνός τρόπος διασποράς του παθογόνου, σε κοντινές αλλά και μακρινές αποστάσεις, είναι με μολυσμένα εργαλεία κοπής και κλάδευσης των δένδρων (αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κ.λ.π.), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια μπορούν εύκολα να μεταφέρουν το μύκητα με την μορφή μολυσμένου πριονιδιού ή σπορίων όταν χρησιμοποιούνται σε υγιή δένδρα. Ένας άλλος τρόπος ανθρωπογενούς διασποράς της ασθένειας είναι με μηχανήματα εκσκαφής (Χωματουργικά), που χρησιμοποιούνται σε έργα στις κοίτες των ποταμιών, χειμάρρων, ρεμάτων όπου  φύονται συνήθως τα  πλατάνια. Τα μηχανήματα αυτά μπορεί να μεταφέρουν μολυσμένο χώμα ή τεμάχια προσβεβλημένου ξύλου και να διαδώσουν την ασθένεια σε νέες περιοχές όπου  θα  χρησιμοποιηθούν.

Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάδοσης της ασθένειας και σε άλλες περιοχές πρέπει  για κάθε ενέργεια που αφορά τα δένδρα του πλατάνου να ενημερώνεται το Δασαρχείο Κυνουρίας. 
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια από τους αρμόδιους δασικούς φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές του Δασαρχείου  Κυνουρίας για να εκτελεστούν έργα σε περιοχές που φύονται άτομα του Δασοπονικού είδους πλατάνου, θα πρέπει όλα τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνται να πλένονται σχολαστικά, για την απομάκρυνση του χώματος και των φυτικών υπολειμμάτων σε αυτά και στη συνέχεια να απολυμαίνονται με εγκεκριμένες απολυμαντικές ουσίες ή μυκητοκτόνα, όπως σκευάσματα που περιέχουν ως ενεργό συστατικό τεταρτογενή άλατα του αμμωνίου, αλλά και για την απολύμανση όλων των υπολοίπων εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις υλοτομίας δένδρων πλατάνου θα πρέπει όλα τα εργαλεία υλοτομίας (τσεκούρια, πριόνια, λάμες αλυσοπρίονων κ.λ.π.) πριν από τη χρήση τους και μετά την χρήση τους να απολυμανθούν με εμβάπτιση για αρκετά λεπτά σε ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 1%(20% χλωρίνης) ή μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης (πράσινο οινόπνευμα) 50%. 

Παρακαλούνται όσοι εμπλέκονται με οιοδήποτε τρόπο σε οποιουδήποτε είδους επεμβάσεις που αφορούν άτομα πλατάνου να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας ώστε να υπάρξει η κατάλληλη καθοδήγηση από τους αρμόδιους δασικούς φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές του Δασαρχείου  Κυνουρίας και να περιοριστεί η μετάδοση της ασθένειας.

 Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΠΕΤΡΗΣ     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio