Εις μνήμη της Μαρίας Χρόνη - Βακαλόπουλου

Δευ, 17/07/2023 - 19:47
Image
Άγιος Πέτρος, 17 Ιουλίου 2023
 
Εις μνήμη της Μαρίας Χρόνη - Βακαλόπουλου
 
Σαν κεραυνός μέσα στο καύσωνα του καλοκαιριού έπεσε η είδηση του απροσδόκητου χαμού της Μαρίας. Η μεγάλη καμπάνα του Αγίου Πέτρου κτύπησε για άλλη μια φορά πένθιμα και μας γέμισε όλους βαθιά θλίψη. Η ευσεβής πρόνοια της εκκλησίας μας, απορρόφησε το κεραυνό και πήρε τη Μαρία στη μεγάλη Άγια αγκαλιά της.
 
Αλλά και η κοινοτική μας μνήμη στη κοινωνία του Αγίου Πέτρου έχει ήδη κατατάξει τη Μαρία στην αιώνια θέση που της ανήκει. Μια θέση που αντάξια κατέκτησε με το έργο της και τη προσφορά της στα κοινά του χωριού μας, μέσα από τη πολυσχιδή δράση της στο σύλλογο, αλλά και κυρίως την ανεκτίμητη προσφορά της στην ανάδειξη του τοπικού μας πρωτεργάτη και ήρωα της επανάστασης Αναγνώστη Κοντάκη. Με την επιμέλεια και την έκδοση των απομνημονευμάτων του, ανέδειξε το έργο του στην επιστημονική κοινότητα και το έκανε προσιτό στο ευρύ κοινό.
Μαρία μου, ήσουν από αυτούς τους λίγους που είχες αντιληφθεί τη σημασία και τη σπουδαιότητα του έργου και της συνεισφοράς του Αναγνώστη Κοντάκη στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, δίπλα στο Κολοκοτρώνη και το Καποδίστρια.
 
Επειδή η ιστορία και η κοινωνία έχει συνέχεια, εμείς Μαρία όπως έχουμε υποσχεθεί θα ολοκληρώσουμε την επιθυμία πολλών Αγιοπετριτών και το διακαή δικό σου πόθο, και θα αναγείρουμε στη πλατεία του χωριού μας τη προτομή του Αναγνώστη Κοντάκη. Δεν πρόλαβες να το δεις από κοντά, αλλά είμαστε σίγουροι ότι από εκεί ψηλά θα μας κοιτάς, θα είσαι μαζί μας και θα αισθάνεσαι αγαλλίαση βλέποντας μας να συνεχίζουμε το έργο σου.
Αιωνία σου η μνήμη αγαπητή μας σε όλους Μαρία, καλό παράδεισο. Συγχωρέσε με που δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην κηδεία σου..
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio