Διαξιφισμοί για τον Βιολογικό Άστρους και τα οικονομικά της ΔΕΥΑΒΚ στο ΔΣ

Πέμ, 24/01/2019 - 20:18
Image

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος ''Τροποποίηση κανονισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας – Κατάργηση του ειδικού τέλους της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 1069/1080 «ειδικόν τέλος δια την μελέτην, κατασκευήν και επέκταση έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως (ειδικό τέλος 80%) από τους λογαριασμούς ύδρευσης, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 6 του Ν.4483/2017'', κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας που συγκάλεσε η αντιπολίτευση τη Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, η αντιπολίτευση έθεσε το ζήτημα του Βιολογικού Καθαρισμού, ενός έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ έχουν περάσει 25 έτη από τότε που ξεκίνησε.

Σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Βλάχος, προϊστάμενος της ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας, ανέφερε ότι έχουν συνέχεια εκπλήξεις ως προς τη μη επιλογή του Δήμου για έργα: «Δεν έχουμε χάσει ούτε μία πρόσκληση για οποιοδήποτε έργο, έχουμε και έργα υπό ένταξη. Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, για παράδειγμα, συνεχίζεται για 25 και πλέον έτη, Αναγκαζόμαστε να χρηματοδοτούμε τα έργα από ίδια κεφάλαια, και έχουμε συνέχεια εκπλήξεις».

Σε ερώτησή του στον κ. Βλάχο, ο Άγγελος Καμπύλης αναφέρθηκε στο ειδικό τέλος και ρώτησε αν αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων. Ο κ. Βλάχος απάντησε ότι η Υπηρεσία ελέγχεται κάθε έτος. Ο κ. Καμπύλης ζήτησε στοιχεία για κάθε έτος από το 2014 που ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή.

Ο κ. Γιοβάς, από την πλευρά του, επεσήμανε: «Με έκπληξη παρακολούθησαν την έκπληξη του κ. Βλάχου. Όλο εκπλήξεις βλέπουμε, από τα γεφύρια του Τατούλη που ξεκίνησαν πριν από 21 χρόνια και τώρα τα αβγά του Βιολογικού Καθαρισμού που δεν είναι σε λειτουργία, ένα έργο που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. Εσείς έχετε τη διεύθυνση για αυτά τα έργα».

Ο κ. Μαντάς επεμβαίνοντας, ζήτησε να ακούσει τα δεδομένα η αντιπολίτευση και να καταλάβει ότι υπάρχει απόλυτη οικονομική συσχέτιση με την ολοκλήρωση του Βιολογικού και τα οικονομικά δεδομένα της ΔΕΥΑΒΚ.

Από την πλευρά του, ο Περικλής Δικαίος ρώτησε αν έχει τη δυνατότητα η ΔΕΥΑΒΚ να κάνει την έκπτωση του συγκεκριμένου ειδικού τέλους.

Ο κ. Βλάχος απάντησε ότι υπάρχει ισολογισμός στον οποίον όλοι μπορούν να ανατρέξουν.

Ο δήμαρχος προχώρησε σε τρεις διευκρινίσεις: Είπε ότι το τέλος αποχέτευσης ότι όλες οι αναγκαίες πρόσθετες εργασίες, ήτοι οι αναγκαίες πρόσθετες δαπάνες, μοιραία καλύπτονται από πόρους της ΔΕΥΑΒΚ και αυτό σημαίνει ότι ωσότου γίνουν οι συνδέσεις, οι πόροι του 80% είναι απαιτούμενοι και απαραίτητοι για να πετύχουν τον στόχο. Πληρέστατη οικονομική μελέτη εκπονείται εδώ και ήδη δύο μήνες, όμως το πραγματικό αποτέλεσμα για να εξαχθεί, πρέπει να προηγηθούν οι αποφάσεις της ΔΕΥΑΒΚ για τα τέλη, επομένως πρέπει να προηγηθούν της όποιας απόφασής μας για το τέλος του 80%. Είναι, όπως είπε, αυταπόδεικτο ότι για να μειώσεις το κόστος της ΔΕΥΑΒΚ πρέπει να κάνεις επεμβάσεις στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης.

«Ο τρόπος να μειωθεί το λειτουργικό είναι να αντικατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης. Όταν καταφέρουμε τους πόρους να τους πάρουμε από το ΕΣΠΑ και να μην τους πάρουμε από τη ΔΕΥΑΒΚ, δηλαδή από τους δημότες, θα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε. Ο στόχος να μειωθεί το 80% είναι δεδομένος. Όμως, η ΔΕΥΑΒΚ είναι αυτόνομο νομικό πρόσωπο που πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη αυτόνομη λειτουργία. Η ΔΕΥΑΒΚ δεν έχει την αρμοδιότητα να πει ότι μειώνει κατά 40% ή 50% ή 60% την προσαύξηση του 80%, γιατί η απόφαση που θα οδηγήσει τη ΔΕΥΑΒΚ σε οικονομικό μαρασμό, θα πλήξει τους δημότες», επεσήμανε.

Ο Γιώργος Καμπύλης ζήτησε μετ' επιτάσεως να μάθουν οι δημοτικοί σύμβουλοι την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΒΚ, ζητώντας να μάθει πότε θα έρθει αυτή, από το 2017, όπως είπε. «Κάνουμε την εισήγηση ώσπου να έρθει η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΒΚ, προτείνουμε τη μείωση κατά 50%».

Ο κ. Παινέσης είπε ότι το τέλος του 80% ήταν για μία δεκαετία υποχρεωτικό και ότι, εφόσον δεν γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης, πρότεινε τη μείωση του 50%.

Με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι πρέπει να δοθούν στοιχεία κατά πόσον το τέλος πάει σε επενδύσεις και όχι σε λειτουργικά έξοδα της Επιχείρησης, ο κ. Μαντάς πρότεινε να έρθουν τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑΒΚ και μετά να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο το ποσοστό μείωσης του τέλους, διευκρινίζοντας ότι ο Νόμος προβλέπει τον έλεγχο του ισολογισμού της ΔΕΥΑΒΚ και ότι τυγχάνει η παράταξη της αντιπολίτευσης να έχει εκπρόσωπο στο ΔΣ της ΔΕΥΑΒΚ, επομένως, όπως είπε, δεν κατανοεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Αφού ο πρόεδρος του ΔΣ παρατήρησε ότι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα λένε συμολίτευση και αντιπολίτευση, με τη διαφορά του ποσοστού της μείωσης 50% που προτείνει η αντιπολίτευση, το θέμα αποφασίστηκε να επανατεθεί όταν θα υπάρχουν στοιχεία.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio