«Βάλσαμο» στην ψυχή των ελαιοπαραγωγών της Κυνουρίας η τιμή του ελαιόλαδου

Τρί, 15/11/2022 - 15:52
Image

Το δέντρο της ελιάς είναι ευλογία για την περιοχή του δήμου Βόρειας Κυνουρίας και ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη οικονομική χρονιά.

Μιλώντας με ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας ενημέρωσαν ότι  φέτος η φετινή παραγωγή ελιών που προορίζονται για λάδι, βρίσκεται σε μια μέση κατάσταση σε σχέση με πέρσι και το μάζεμα αυτής της ποικιλίας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.  Η τιμή του ελαιόλαδου όμως όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα είναι άκρως ικανοποιητική για τους παραγωγούς, που πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να καλύψουν τα πολύ αυξημένα κόστη της παραγωγής.

Την δεδομένη στιγμή η τιμή του ελαιόλαδου βρίσκεται στα 4 με 4,30 ευρώ σε σχέση με πέρσι που κυμαινόταν από 3,30 με 3,80 ευρώ το κιλό.

«Αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση για εμάς» όπως μας είπαν χαρακτηριστικά και ευελπιστούν να παραμείνει εκεί σταθερά.

Από την άλλη μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί βρώσιμων ποικιλιών ελιάς της περιοχής.

Το μάζεμα των γαϊδουρελιών όπως ονομάζονται έχει ξεκινήσει αλλά φέτος το προϊόν δεν ήταν τόσο καλής ποιότητας. Παρόλο που η παραγωγή ήταν αυξημένη, οι ελιές ήταν λιγότερο χονδρές σε σχέση με πέρσι, κάτι που είχε ως συνέπεια οι τιμές διάθεσής τους να κυμανθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα από 0,60 μέχρι 0,70 ευρώ το κιλό, τιμές πρωτάκουστες για ένα προϊόν, που ακόμα και πέρσι η τιμή του διαμορφωνόταν στα 1,50 με 1,70 ευρώ το κιλό.

Οι παραγωγοί ελπίζουν ότι η ποικιλία ελιάς Καλαμών θα επιφέρει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση, παρόλο που ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί η τιμή της.

Σε αυτή την συγκεκριμένη ποικιλία, ένα δένδρο μπορεί να «περαστεί» και τρία χέρια. Αναλυτικότερα, την πρώτη φορά μαζεύουν τις ελιές που είναι χονδρές και μαύρες και όσες δεν έχουν ωριμάσει ακόμα τις αφήνουν για την επόμενη φορά.

Τέλος, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι παραγωγοί ανεξαιρέτως καλλιέργειας είναι αυτό της  έλλειψης  εργατικών χεριών. Οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι πλέον, ενώ τα μεροκάματα έχουν πάρει την ανιούσα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας εργάτης που διαθέτει το δικό του μηχάνημα, μπορεί να ζητήσει ακόμα και 70 ευρώ για την συλλογή.

Γενικότερα όμως αν η τιμή του ελαιόλαδου παραμείνει σταθερή, οι ελαιοπαραγωγοί ελπίζουν ότι ο χειμώνας τους θα κυλήσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες. 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio