Αφιέρωμα στο Αγροκήπιο του Άστρους

Τετ, 29/07/2020 - 11:26
Image

Ένα μικρό αφιέρωμα στο  «Αγροκήπιο του Άστρους»  μέσα από στοιχεία της περιόδου δημιουργίας του, ανάρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Γαρδικιώτης Γεώργιος  Αντιδήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας.

Ο Τάκης Χ. Κανδηλώρος (Δημητσάνα, 1874 - Αθήνα, 1934) υπήρξε ιστορικός, λαογράφος και δημοσιογράφος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε ως υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 1903 και το 1906 εξέδωσε τους δύο τόμους της Αρκαδικής Επετηρίδας. Μάλιστα, στον τόμο του 1906 δημοσίευσε τη διαθήκη του Κολοκοτρώνη. Συνεργάστηκε με πλήθος περιοδικών όπου δημοσίευσε τις μελέτες του κυρίως σε ό,τι είχαν να κάνουν με την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την περιοχή της Αρκαδίας. Το 1903 βραβεύθηκε από τη Γλωσσική Εταιρεία για μία λαογραφική συλλογή του.

Στο έργο του Τ. Κανδηλώρου με τίτλο Αρκαδική Επετηρίδα και συγκεκριμένα στον τόμο του έτους 1903, περιέχεται κεφάλαιο- μελέτη με τίτλο Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΥΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΝ ΕΠΟΨΙΝ συνταχθείσα υπό του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΧΑΣΙΩΤΟΥ. Ο τελευταίος, καταγόταν από το Μονοδένδρι Ζαγορίου. Σπούδασε γεωπονική και διετέλεσε πρώτος διευθυντής της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής καθώς και Διευθυντής της Γεωργικής Σχολής Τίρυνθας κατά την περίοδο 1894 - 1897. Θεωρείται ως ο πατέρας της γεωπονικής επιστήμης στην Ελλάδα. Μάλιστα το 1922 ίδρυσε το πρώτο αγροτικό κόμμα, το οποίο, όμως, διαλύθηκε γρήγορα. Εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές του 1926 ενώ στις γερουσιαστικές εκλογές του 1929 εξελέγη γερουσιαστής για τριετή θητεία από τον Εκλογικό Σύλλογο Αγροτών και επανεξελέγη στην ίδια θέση το 1932.

Στην άνω μελέτη του Σπ. Χασιώτου, ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα για την περιοχή μας, περιέχεται και ειδική αναφορά στο ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ του Άστρους που έχει την αξία της και σήμερα για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Ακολουθεί α) το ΦΕΚ έτους 1898 για την σύσταση του ΑΓΡΟΚΗΠΙΟΥ του ΑΣΤΡΟΥΣ και β) το απόσπασμα από την Αρκαδική επετηρίδα του έτους 1903

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio