Τα 4+2 μέτρα Μητσοτάκη για την οπαδική βία

Σάβ, 19/08/2023 - 13:00
Image

Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εάν η οπαδική βία οδηγηθεί στα άκρα, εμφανίζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά

1) Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο ένα σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.

2) Η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό και όχι τυπικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένως προβλήματα. Το μέτρο είναι ουσιαστικό, καθώς την ευθύνη ελέγχου είχαν έως τώρα υπεύθυνοι των ΠΑΕ. Οπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, σε αυτό το μέτρο «συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ» (σ.σ. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), καθώς προφανώς αντιλαμβάνονται κι αυτές ότι ο έλεγχος της βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους. Στο ίδιο πλαίσιο, η αστυνομία θα κάνει και απροειδοποίητα ελέγχους σε θύρες οργανωμένων οπαδών.

3) Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και τα κράτη-μέλη, καθώς είναι κοινή παραδοχή πως το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό.

4) Οπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση, τέθηκε και το ενδεχόμενο τα μέτρα να μην αποδώσουν και τα φαινόμενα βίας να συνεχιστούν. Σε αυτή την περίπτωση θα μπουν σε εφαρμογή ακόμη δύο μέτρα, πιο σκληρά, ώστε να παταχθούν φαινόμενα βίας.

Πρώτον, θα κλείσουν εντελώς οι θύρες των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δεύτερον, θα υπάρξει οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Τόνισε, πάντως, ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί». Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, τονίζοντας πως θα βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio