Στην Τρίπολη ο τελικός αγώνας του «2oυ Super Cup μπάσκετ με αμαξίδιο 2022»

Πέμ, 24/11/2022 - 11:00
Image

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και ώρα 08.00μμ (τελετή έναρξης 07:15μ.μ.), ο σύλλογος μας ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΤΟΝ Δήμο Τρίπολης, διοργανώνει το τελικό του αγώνα  του «2oυ Super Cup μπάσκετ με αμαξίδιο 2022» . Τον αγώνα δηλαδή μεταξύ του Πρωταθλητή  και του Κυπελλούχου 2021- 2022! Με φιλοξενούμενες ομάδες αυτές του Παναθηναϊκού και την Δωδεκάνησο!

Ένα ιδιαίτερα διαφορετικό αθλητικό γεγονός που για πρώτη φορά φιλοξενείται στην Πελοπόννησο, που προάγει το αθλητικό πνεύμα , την θέληση για συμμετοχή ανθρώπων με αναπηρία αλλά και την αρμονική συνύπαρξη με αρτιμελείς αθλητές.

Ιστορικό

Η Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο επινοήθηκε το 1946. Η ανάπτυξη της ξεκίνησε στο Νοσοκομείο Αποκατάστασης του Στόουκ Μάντεβιλ. Ο Δρ. Λούντβιχ Γκούτμαν, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αποκατάσταση βετεράνων με αναπηρία που είχαν πολεμήσει στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, διοργάνωνε αγώνες Καλαθοσφαίρισης. Έκτοτε, το άθλημα αναπτύχθηκε ραγδαία παγκοσμίως και εισήχθη στους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στη Ρώμη το 1960. Στις μέρες μας, η Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 80 χώρες. Ανώτερος διοικητικός οργανισμός του αθλήματος είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο (IWBF – International Wheelchair Basketball Federation), η οποία έγινε ανεξάρτητη ομοσπονδία το 1993. Στην Ελλάδα την ευθύνη για την ανάπτυξη του αθλήματος έχει η Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.), η οποία από το 1998 έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη ομοσπονδία.
 

Αγωνιστικό Αμαξίδιο-Κανονισμοί

Το αγωνιστικό αμαξίδιο θεωρείται προέκταση του παίκτη και πρέπει να συμφωνεί με τις προδιαγραφές που ορίζονται στους κανονισμούς της IWBF. Το αγωνιστικό αμαξίδιο μπορεί να έχει τρεις ή τέσσερις ρόδες, όπως για παράδειγμα δύο μεγάλες στο πίσω μέρος και μία ή δύο μικρές στο μπροστινό.

Στην Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο κάθε ομάδα αποτελείται από πέντε παίκτες, οι οποίοι παίζουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και επτά αναπληρωματικούς. Αλλαγές γίνονται κατά τη διάρκεια διακοπών στον αγώνα. Σκοπός κάθε ομάδας είναι αφενός να σκοράρει στο καλάθι των αντιπάλων και αφετέρου να εμποδίσει την αντίπαλη ομάδα από το να σκοράρει. Νικήτρια είναι η ομάδα που με τη λήξη του αγώνα έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους.
Η Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και η Καλαθοσφαίριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάζουν ελάχιστες διαφορές σε ότι αφορά τη μορφή και τις διαστάσεις του γηπέδου, το σταθερό εξοπλισμό και τους κανονισμούς. Η βασική διαφορά τους έγκειται στη χρήση του αμαξιδίου, το οποίο ο αθλητής καλείται να χρησιμοποιεί με ευχέρεια ως εργαλείο προκειμένου να επιτύχει τους αγωνιστικούς του σκοπούς. Στην Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες με κάκωση του νωτιαίου μυελού, ακρωτηριασμό, εγκεφαλική παράλυση ή άλλες κινητικές αναπηρίες.

ΑΘΗΝΑ 2004

Οι αγώνες της Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (ΟΑΚΑ). Το αγωνιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε 11 ημέρες, από τις 18 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2004. Στο τουρνουά των γυναικών έλαβαν μέρος 8 ομάδες, ενώ στο αντίστοιχο των ανδρών 12 ομάδες.

ΔΣ ΑΕΚ Τρίπολης

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio