Τσακώνικες Συνταγές: Ρεβίθι στη γάστρα με κάστανα

Κυρ, 17/10/2021 - 10:00
Image

Τα ρεβίθια αποτελούν ίσως τον πιο αξιόπιστο σύμμαχό μας για καλή υγεία. Είναι ότι πρέπει για τις μέρες του φθινοπώρου!

Οι «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Ροϊδίθι τ̔α γάστρα με γάστενα

Δημήτρης Αντωνίου, 1974, Γαστένιτσα, Άγουστε 2013

1 κιλέ ροϊδίθι

1 κιλέ γάστενα

1-2 κρέμμα

θυμάζι

ντουμάτα μπελτέ

Έμε βάντε το ροϊδίθι όπ̔ουρ επέκαμε πάρα τάνου με τα ντουμάτα, ύο, 1-2 καϊδούλια θυμάζι, άτσι τσαί πιπέζι τ̔α γάστρα τσαί έμε αφήντε να βράσει.

Ώσπι να βράσει έμε βράζουντε τα γάστενα τσι σ’ έμε καθεζίζουντε.

Ένα τέταρτε μπρού να ναϊθεί το σ̌ομό έμε καβουρκίχουντε τα κρέμμα με τα γάστενα σε τέγανε βαθιού με αούλι.

Σ’ έμε ξεζίχουντε όα τάσου τα γάστρα τσι έμε αφήντε να φταθούν̇ι όα μαζί.

Οι μερακλήδε είνι βάντε τσαί νία πιπεζία π̔η έν̇ι δαίσα τάσου.

 

Ρεβίθι στη γάστρα με κάστανα

Δημήτρης Αντωνίου, Καστάνιτσα

1 κιλό ρεβίθι

1 κιλό κάστανα

1-2 κρεμμύδια

θυμάρι

ντομάτα πελτέ

Βάζουμε το ρεβίθι όπως είπαμε παραπάνω με τη ντομάτα, νερό, 1-2 κλαδάκια θυμάρι, αλάτι και πιπέρι στη γάστρα και αφήνουμε να βράσει.

Ώσπου να βράσει βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε.

Ένα τέταρτο πριν γίνει το φαγητό καβουρντίζουμε τα κρεμμύδια και τα κάστανα σε βαθύ τηγάνι με λαδάκι.

Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη γάστρα και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί.

Οι μερακλήδες βάζουν και μια πιπερίτσα καυτερή μέσα.

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο "Τσακώνικες συνταγές" της Ελένης Μάνου επικοινωνήστε μαζί της στο tsakonopoula@gmail.com

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio