Τσακώνικες συνταγές: Μπριάμ

Σάβ, 05/06/2021 - 12:00
Image

Ένα από τα φαγητά που φέρνει το καλοκαίρι στο πιάτο μας είναι χωρίς αμφιβολία το μπριάμ στον φούρνο.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Η κλήρωση για το βιβλίο της Ελένης Μάνου «Γεύσεις Τσακώνων» θα γίνει τη Δευτέρα. Ο τυχερός ή η τυχερή θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για να παραλάβουν το βιβλίο τους από το γραφείο μας.

Μπριάμ

5-6 μπατάτε,

5-6 δεῒματα,

3-4 κ̔ολιάνε σκούντι,

2-3 ντουμάτε,

ζιούγανη,

άτσι, πιπέζι,

1 φετζάνι άι

Έμε κόφουντε φλέρε του μπατάτε τσαί τα δεῒματα τσι σ’ έμε βάντε σε ταβούτσι.

Έμε ακίχουντε κα τσαί έμε ξεζίχουντε το σκούντι φλέρε, nζιούγανη τσαί του ντουμάτε φλέρε από τάνου.

Έμε βάντε τσαί το άι τσαί έμε βάντε το ταβούτσι τ̔ο φούρνε για νία ούρα τάνου κάτου.

 

 Μπριάμ

5-6 πατάτες,

5-6 κολοκύθια,

3-4 σκελίδες σκόρδο,

2-3 ντομάτες,

ρίγανη,

αλάτι,

πιπέρι,

1 φλυτζάνι λάδι

Κόβουμε φέτες τις πατάτες και τα κολοκύθια και τα βάζουμε σε ταψάκι.

Αλατίζουμε καλά ρίχνουμε το σκόρδο φέτες, ρίγανη και τις ντομάτες φέτες από πάνω.

Βάζουμε και το λάδι και βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο για μια ώρα πάνω κάτω.

Πηγή: .arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio