Τσακώνικες συνταγές: Μπακαλιάρος πλακί με σκόρδο

Κυρ, 09/05/2021 - 12:00
Image

Λίγο ψάρι μετά την κρεατοφαγία των γιορτών του  Πάσχα, επιβάλλεται.

Επιλέξτε ζυμαρικά, λαδερά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, που προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά για το στομάχι έπειτα από την Πασχαλινή κρεατοφαγία.

Ποια είναι η νοστιμότερη και ευκολότερη συνταγή;

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Αν σας αρέσουν οι Τσακώνικες συνταγές μπορείτε να κερδίσετε ένα βιβλίο της κυρίας Ελένης Μάνου. Τις επόμενες μέρες "ψήνεται" διαγωνισμός.

Μπακαλάο πλακί με σκούντι

1 οκά παστέ μπακαλάο, 5 κρέμμα ,

5 κ̔ολιάνε σκούντι

5 ντουμάτε, άι ,

άτσι, πιπέζι

Έμε κόφουντε τα κρέμμα, το σκούντι τσαί του ντουμάτε σε φλέρε. Έμε βάντε σε ταβά 2 μύσ̌ε άι τσαί έμε βάντε τα κρέμμα, το σκούντι, του ντουμάτε, το ψάζι σε αράδε.

Πρώτα θα βάλομε τα κρέμμα με του ντουμάτε από τάνου το ψάζι τσαί θα ποίομε το ίιδιε ώσπ̔η να σωθούν̇ι τα υλικά. Α τελευταία αράδα θα είνι με ντουμάτε.

Από τάνου θα ξεζίσομε το αούλι θα πουμάσομε το ταβά τσαί θα νι βάλομε τ̔ο φούρνε για έμισε ούρα.

Άμα περάει ο χρόνε θα αφήσετε το ταβά απούμαστε να-ν-άρει το σ̌ομό νιούμου χρώμα καλέ τσαί να αραμάει με το αούλι σι. Άτσι τσαί πιπέζι ο καθένα έν̇ι βάνου ανάγοα ταν όρεξή σι. Νυρωδιχά έτ̔ε μπορούντε να βάλετε μαντανέ νή ζιούγανη τσαί θυμάζι.

Με τον ίίδε τρόπο έμε ποίντε ανάγοα ότσι άλλιου ψάρι έμε θέντε.

Μπακαλιάρος πλακί με σκόρδο

1.280 γρ. παστό μπακαλιάρο,

5 κρεμμύδια,

5 σκελίδες σκόρδο,

5 ντομάτες, λάδι ,

αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις ντομάτες σε φέτες. Βάζουμε σε ταψί 2 κουταλιές της σούπας λάδι και βάζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις ντομάτες, το ψάρι σε αράδες.

Πρώτα θα βάλουμε τα κρεμμύδια με τις ντομάτες από πάνω το ψάρι και θα κάνουμε το ίδιο ώσπου να σωθούν τα υλικά. Η τελευταία αράδα θα είναι με ντομάτες. Από πάνω θα ρίξουμε το λαδάκι θα σκεπάσουμε το ταψί και θα το βάλουμε στο φούρνο για μισή ώρα.

Όταν περάσει ο χρόνος θα αφήσετε το ταψί ξεσκέπαστο να πάρει το φαγητό σας χρώμα καλό και να μείνει με το λαδάκι του. Αλάτι και πιπέρι ο καθένας βάζει ανάλογα την όρεξή του. Μυρωδικά μπορείτε να βάλετε μαϊντανό ή ρίγανη και θυμάρι.

Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε ανάλογα ότι ψάρι θέλουμε

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio