Τσακώνικες συνταγές: Μαγειρίτσα

Σάβ, 01/05/2021 - 10:00
Image

Για να γίνει ομαλά η μετάβαση από τη νηστεία στο κρέας, τι το καλύτερο από ένα ελαφρύ για το στομάχι πιάτο, γεμάτο γεύση και αρώματα.

Η μαγειρίτσα είναι αυτή που δεν πρέπει να λείπει από το αναστάσιμο δείπνο.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Αν σας αρέσουν οι Τσακώνικες συνταγές μπορείτε να κερδίσετε ένα βιβλίο της κυρίας Ελένης Μάνου. Τις επόμενες μέρες "ψήνεται" διαγωνισμός.

Μαγεζίτσα

Νιά σκωταζία τσαί άντερα, 2 μαρούλια

1 χερόβολε νύζισμα

1 χερόβολε κρέμμα προφαντά

ένα ποκήρι του κρασού άι άτσι,πιπέζι, νία ντουμάτα, 8 μύσ̌ε ζύζι,

2 αβουγά, 2 λεϊμόνια

Έμε κ̔σ̌ύζουντε κα τα σκωταζία τσαί έμε γιουζίζουντε τα άντερα με ένα καλ̣ί να μπαεί το τάσου απότσου.

Έμε βάντε σι τάσου σε βαθία σκουτέα με γλυκάιδι νή λεϊμόνι τσαί μπόλικο άτσι χοντρέ για έμισε ούρα τσαί απέ σ’ έμε κ̔σ̌ύζουντε πάλι με μπόλικο ύο.

Έμε βάντε ύο σε τέντζερε να βράσει τσαί έμε λεχούκουντε τα σκωταζία τσαί τα άντερα για 3΄.

Σ’ έμε στραντζίχουντε τσ’έμε ψιοκόφουντε τα σκωταζία τσαί τα άντερα. Έμε ψιοκόφουντε τα κρέμμα τσαί σ’ έμε βάντε με το άι να μαραθούν̇ι.

Ύστερα έμε ξεζίχουντε τα σκωταζία με τα άντερα να τσιγαζιστούν̇ι. Έμε ξεζίχουντε τα ντουμάτα λεφτά όπ̔ουρ έν̇ι ατσεζία, 8 φετζάνε ύο τσ’έμε αφήντε να βράσει με το τέντζερε πουμαστέ σε χαμεά κ̔άρα.

Σε έμισε ούρα έμε ξεζίχουντε τα μαρούλια ψιοκοφτά τσαί το νύζισμα να βράσωι τσ’ ένταϊ. Σε 15΄ έμε ξεζίχουντε τσαί το ζύζι. Έμε προσέχουντε άνι βάλομε τ̔ο σ̌ομό νάμου ύο να ξεζίχομε πάντα σ̌ονιστέ.

Σε 6΄ έμε π̔ουντέχουντε ταν ικ̔άρα τσι έμε αφήντε το σ̌ομό πουμαστέ ώσπ̔η να μόλει α ούρα να νι αβουγοκόψομε. Έμε ντίντε τα αβουγά με το ζουμί από τα λεϊμόνια, έμε ξεζίχουντε ανάλιγο-ανάλιγο ζουμί από τα μαγεζίτσα τσαί έμε ξεζίχουντε το αβουγολέμονε τάσου τ̔ο σ̌ομό. Έν̇ι θέντα μαεστρία ένταν̇η α δουλεία, το μυστούρι έν̇ι να μην έν̇ι το σ̌ομό πρεσσού λεχουτέ γιατσί θα κόψει το αβουγό.

* Έντενη το σ̌ομό ν̑’ έμε τσ̌ούντε το ατσ̌έ Σάμπα άμα ξαπολ̣εί ο άγιε ταν ανάσταση.

Μαγειρίτσα

Μια συκωταριά και άντερα

2 μαρούλια, 1 χερόβολο άνηθο

1 χερόβολο κρεμμύδια φρέσκα

ένα ποτήρι του κρασιού λάδι, αλάτι, πιπέρι,

μια ντομάτα, 8 κουταλιές της σούπας ρύζι

2 αβγά, 2 λεμόνια

Πλένομε καλά τη συκωταριά και γυρίζουμε τα άντερα με ένα ξυλάκι να βγει το μέσα απέξω.

Τα βάζομε σε βαθιά γαβάθα με ξύδι ή λεμόνι και αρκετό αλάτι χοντρό για μισή ώρα και μετά τα πλένομε πάλι με αρκετό νερό.

Βάζομε νερό σε μαγειρικό σκεύος να βράσει και ζεματάμε τη συκωταριά και τα άντερα για 3΄.

Τα στραγγίζομε και ψιλοκόβομε τη συκωταριά και τα άντερα. Ψιλοκόβομε τα κρεμμυδάκια και τα βάζομε με το λάδι να μαραθούν.

Ύστερα ρίχνομε τη συκωταριά και τα άντερα να τσιγαριστούν.

Ρίχνομε τη ντομάτα ξεφλουδισμένη όπως είναι ολόκληρη, 8 φλιτζάνια νερό και το αφήνομε να βράσει με το σκεύος σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά.

Σε μισή ώρα ρίχνομε τα μαρούλια ψιλοκομμένα και τον άνηθο να βράσουν και αυτά.

Σε 15΄ρίχνομε και το ρύζι. Προσέχουμε αν βάλουμε στο φαγητό μας νερό, να ρίχνουμε πάντα ζεστό.

Σε 6΄ σβήνομε τη φωτιά και αφήνομε το φαγητό σκεπασμένο ως να έρθει η ώρα να το αβγοκόψομε.

Χτυπάμε τα αβγά με το ζουμί από τα λεμόνια, ρίχνουμε λίγο λίγο ζουμί από τη μαγειρίτσα και ρίχνουμε το αβγολέμονο μέσα στο φαγητό.

Θέλει τέχνη αυτή η δουλειά, το μυστικό είναι να μην είναι πολύ καυτό το φαγητό για να μην κόψει το αβγό.

* Αυτό το φαγητό το τρώμε το μεγάλο Σάββατο όταν σχολάει η λειτουργία της Ανάστασης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio