Τσακώνικες Συνταγές: Κυδωνόπαστο

Σάβ, 30/10/2021 - 20:00
Image

Γνωστό και ως «χρυσό μήλο», το κυδώνι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας μας.

Οι «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή για Κυδωνόπαστο.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Τσυδωνόπαστε

Με τα τσυδώνια, π̔’είνι απαραμούντα, έμε φκιάντε το τσυδωνόπαστε. Έμε λίντε τα τσυδώνια τσαί σ’ έμε βάντε σε τέντζερε, 3 κιά κυδώνια με 1 ½ ζάχαζη.

Έμε ανακατούκ̔ουντε με ξούλινε μύσ̌α ωσπ̔ή το τσυδωνόπαστε να ξεκ̔ολίχει από το τέντζερε.

Α κ̔άρα να μην έν̇ι δενατά γιατσί έν̇ι κ̔οούντα τ̔ον πάτε το τσυδωνόπαστε. Έμε απρούκ̔ουντε το τσυδωνόπαστε σε ταβά αλειφτέ με λιγάτσι άι. Για να στρούει κά έμε βουκ̔ιάχουντε τα μύσ̌α σε κονιάκι νή κουμανταρία.

Άμα ψουχσ̌άνει έμε κόφουντε κομάκια π̔η σ’έμε βουκ̔ιάχουντε σε ζάχαζη.

Έμε κυλίχουντε κάθε κομμάκι σε μεμβράνη.

Έμε μπορούντε να βάλετε τάσου νύγδα λεκαζιστά τσαί καβουρκιστά νή να σι βάλετε τάνου σε κάθε κομάκι.

Κουμανταρία: έν̇ι κρασί κοτσινέ γλυκό από ταν Τζύπρο.

Ογί τ̔α Τσακωνία έμε αούντε το γλυκό κρασί τα θεία τσοινων̇ία.

Κυδωνόπαστο

Με τα κυδώνια που έμειναν φτιάχνομε κυδωνόπαστο.

Λιώνουμε τα κυδώνια και τα βάζομε σε τέντζερο,

3 κιλά κυδώνι με 1 ½ κιλό ζάχαρη.

Ανακατεύομε με ξύλινο κουτάλι ώσπου το κυδωνόπαστο να ξεκολλάει από το τέντζερο.

Η φωτιά να μην είναι δυνατή γιατί κολλάει στον πάτο το κυδωνόπαστο. Απλώνουμε το κυδωνόπαστο σε ταψί αλειμμένο με λίγο λάδι.

Για να στρώσει καλά βουτάμε το κουτάλι σε κονιάκ ή κουμανταρία. Όταν κρυώσει κόβομε κομμάτια που τα βουτάμε σε ζάχαρη.

Τυλίγουμε κάθε κομμάτι με μεμβράνη.

Μπορείτε να βάλετε μέσα αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα ή να τα βάλετε πάνω σε κάθε κομμάτι.

Κουμανταρία: είναι ένα είδος κόκκινου γλυκού κρασιού με χώρα προέλευσης την Κύπρο. Εδώ στην Τσακωνιά συνηθίζουμε να λέμε το γλυκό κρασί που χρησιμοποιείται στη θεία μετάληψη.

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο "Τσακώνικες συνταγές" της Ελένης Μάνου επικοινωνήστε μαζί της στο tsakonopoula@gmail.com

Πηγή: .arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio