Τσακώνικες συνταγές: Χοιρινό με λάχανα

Κυρ, 04/04/2021 - 13:00
Image

Μήνας Απρίλιος και τα άγρια χόρτα είναι σε μεγάλη αφθονία στα χωράφια και στο βουνό. Ακολουθεί μία αγαπημένη σπιτική συνταγή μαγειρικής με κρέας και χόρτα, για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου..

Χιουρί με άχανα

2 κιά χιουρί

4-5 κρέμμα προφαντά

2 κιά άχανα άγζα

του σ̌ίνα

άι, άτσι πιπέζι

2 αβουγά

2 λεϊμόνια

 

Έμε κόφουντε το χιουρί μεζίδε τσι ν̑’ έμε τσιγαζίζουντε τ̔ο άι να-ν-άρει χρώμα απ’ όλ̣οι του μερίλε.

Απέ έμε ξεζίχουντε τα κρέμμα ψιοκοφτά να τσιγαζιστούν̇ι τσ’ ένταϊ. Έμε βάντε ύο όσ̌ου έν̇ι χσ̌ασκούμενε να μπετ̔εί το κρίε, άτσι, πιπέζι, τσ’έμε αφήντε να βράσει.

Ως να ναϊθεί το κρίε έμε βάντε τα άχανα να βράσωι για 5΄. Άμα βράσει το κρίε έμε μπάντε νι με τα σιδερόμυσ̌α σε σκουτέα τσ’έμε ξεζίχουντε τ̔ο τέντζερε τα άχανα να βράσωι. Ότσι είνι έτοιμα έμε ξεζίχουντε πάλι το κρίε τάσου να-ν-άρει κάνα δύ χόχλου τσαί έμε π̔ουντέχουντε ταν ικ̔άρα. Απέ θα φκιάσομε το αβουγολέμονε να αβουγοκόψομε το σ̌ομό.

Θα τσενούετε το σ̌ομό όπ̔ουρ έν̇ι σ̌ονιστέ. Έντεν̇η το σ̌ομό έν̇ι θέντα μπόλικο φρεσκοαλεστέ πιπέζι από τάνου.

Έτ̔ε μπορούντε να νι φκιάσετε τσαί με ντουμάτα, να βάλετε προφαντά νή μπελτέ.

Χοιρινό με λάχανα

2 κιλά χοιρινό

4-5 κρεμμύδια φρέσκα

2 κιλά χόρτα άγρια του βουνού

λάδι

αλάτι

πιπέρι

2 αβγά

2 λεμόνια

Κόβομε το χοιρινό μερίδες και το τσιγαρίζομε στο λάδι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Μετά ρίχνομε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα να τσιγαριστούν και αυτά.

Βάζομε νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το κρέας, αλατοπίπερο και το αφήνομε να βράσει. Ως να γίνει το κρέας βάζομε τα χόρτα να βράσουν για 5΄.

Όταν βράσει το κρέας το βγάζομε με την τρυπητή κουτάλα σε γαβάθα και ρίχνομε στην κατσαρόλα τα χόρτα να βράσουν.

Μόλις είναι έτοιμα ρίχνομε πάλι το κρέας μέσα να πάρει κάνα δύο χόχλους και σβήνομε την φωτιά.

Μετά θα φτιάξομε αβγολέμονο να αβγοκόψομε το φαγητό. Θα σερβίρομε το φαγητό όπως είναι ζεστό. Αυτό το φαγητό θέλει αρκετό φρεσκοαλεσμένο πιπέρι από πάνω.

Μπορείτε να το φτιάξετε και με ντομάτα, να βάλετε φρέσκια ή λιγάκι πελτέ.

Πηγή: https://www.arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio