Τσακώνικες συνταγές: Φασόλια παντρεμένα

Κυρ, 17/01/2021 - 09:30
Image

Το χειμώνα θέλουμε τα φαγητά μας να είναι πιο θρεπτικά, πιο χορταστικά και πεντανόστιμα.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Φασούλια παντρευτά,

Φασούλια με π̔ίιτια, με λαζάνια

Φατσέ με π̔ίιτια, ζύζι,

κουλίτζου, μακαρούνια

Κωνσταντίνα Αντωνίου, Γαστένιτσα, Άγουστε 2013

Ένα κιάτε πρεσσού συνηθιστέ του Τσακώνιχοι τσέλε έκι τα κουτσεζικά παντρευτά μαγερευτά με π̔ίιτια, κουλίτζου, μακαρούνια.

Άμα έκι περσέγγου π̔εζινέ σ̌ομό για να μη φάν̇ι το ίιδιε, έτρου για να γιάν̇ι ταν κείνα σου, ήγκιαϊ βάντε τάσου κάποιε ζυμαζικό.

Ένταϊ τα σ̌ομά είνι πρεσσού βαζία τσαί ήγκιαϊ τσ̌ούντε σου περσσούτερε το χειμωνικό, π̔’ ήγκιαϊ έχουντε ανάτζη περσσούτερε δένανη να στηουθούν̇ι από ταν κζάδα.

Από ταν άβα μερία έντεοι του παλαιοί χρόνου οι αθροίποι ούγκιαϊ έχουντε τσαί ποικιλία, τσί να φάν̇ι τάνου τ̔ου σ̌ίνοι, τα κουμπάνια σου ήγκιαϊ λειπευτά. Τα κουτσεζικά π̔’ είνι σ̌έφουντα τσαί είνι χοντέγγουντα σ’ ήγκιαϊ έχουντε για το καθημεζινέ σου τραπέζι μα ούγκιαϊ μπορούντε να τσούνωι πάσα αμέρα το ίιδιε γιάκεινι τον όγο ήγκι άσσουντε το σ̌ομό με ό,τσι ήγκι έχουντε να βάλωι τάσου.

Ήγκιαϊ βάντε το σ̌ομό τ̔ο λουπάι με μπόλικο ύο, άι τσαί άτσι τσαί ότσι έκι χοχλάζουντα ήγκιαϊ ξεζίχουντε τα μακαρούνια, τα π̔ίιτια νή ό, τσι άλλιου.

Φασόλια παντρεμένα,

Φασόλια με χυλοπίτες, με λαζάνια

Φακές με χυλοπίτες, ρύζι,

κουλίτζους, μακαρόνια

Κωνσταντίνα Αντωνίου, Καστάνιτσα

Ένα πιάτο πολύ συνηθισμένο στα Τσακώνικα σπίτια ήταν τα όσπρια παντρεμένα μαγειρεμένα δηλαδή με χυλοπίτες, κουλίτζους, μακαρόνια.

Όταν περίσσευε χθεσινό φαγητό για να μη φάνε το ίδιο, έτσι για να γελάσουν την πείνα τους, έβαζαν μέσα κάποιο ζυμαρικό. Αυτά τα φαγητά είναι πολύ βαριά και τα έτρωγαν περισσότερο το χειμώνα, που είχαν ανάγκη περισσότερη δύναμη να στυλωθούν (να σταθούν στα πόδια τους) από το κρύο.

Από την άλλη μεριά εκείνα τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν και ποικιλία, τί να φάνε πάνω στα βουνά, οι προμήθειές τους σε τρόφιμα ήταν ελλιπείς.

Τα όσπρια που τρέφουν και χορταίνουν τα είχαν για το καθημερινό τους τραπέζι αλλά δεν μπορούσαν να τρώνε κάθε ημέρα το ίδιο για αυτό το λόγο άλλαζαν το φαγητό τους με ότι είχαν να βάλουν μέσα.

Έβαζαν το φαγητό στο τσουκάλι με μπόλικο νερό, λάδι και αλάτι και μόλις κόχλαζε έριχναν τα μακαρόνια, τις χυλοπίτες ή οτιδήποτε άλλο.

Από το arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio