Πυρκαγιές: Με αεροπλάνα και ξένα πεζοπόρα τμήματα ενισχύεται η ΠΕ Αρκαδίας (vid)

Δευ, 13/06/2022 - 21:00
Image

Με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην υπόθεση της πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών και υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Μανώλη Σκαντζού συνεδρίασε στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη το συντονιστικό όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πύραρχος κ.  Γόντικας, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αρκαδίας (ΔΙ.ΠΥ.Ν.) ενημέρωσε για τις δράσεις που πραγματοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να είναι πανέτοιμο σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ήδη από την 1η Ιουνίου δύο αεροσκάφη έχουν έρθει στο αεροδρόμιο της 124 ΠΒΕ  της Αεροπορίας στην Τρίπολη, ενώ έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να φιλοξενηθούν πεζοπόρα τμήματα ξένων αποστολών, που θα ενισχύσουν τη δράση τους (δείτε ΕΔΩ).

Στη συνέχεια, μίλησαν εκπρόσωποι του κάθε δήμου σχετικά με το πώς έχουν  προετοιμαστεί για την επικίνδυνη περίοδο εμφάνισης πυρκαγιών αλλά  και για το  τι άλλο χρειάζονται.

Για το δήμο Μεγαλόπολης, το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί είναι ότι ο δρόμος που οδηγεί σε πυροφυλάκιο κοντά στο Μαίναλο έχει κλείσει λόγω  των έντονων βροχοπτώσεων, οπότε ζητήθηκε από την περιφέρεια μηχάνημα ώστε ο δρόμος να ανοιχτεί και να είναι βατός.

Ο κ. Οικονομόπουλος, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας εκπροσώπησε το δήμο Τρίπολης. Ενημέρωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πυρκαγιών όπως έλεγχος όλων των δεξαμενών με νερό, καθαρισμός δρόμων και ειδοποίηση των ιδιωτών για καθαρισμό των οικοπέδων τους. Ήδη έχουν προβεί σε υπογραφή συμβάσεων για αποψίλωση ξερών χόρτων σε όλες τις δημοτικές ενότητες ενώ από 27 Ιουνίου θα αρχίσει και η λειτουργία των πυροφυλακίων.

Ο εκπρόσωπος του δήμου Νότιας Κυνουρίας με τη σειρά του επεσήμανε ότι έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για κλάδεμα, καθαρισμό και αποψίλωση της βλάστησης μέσα στην πόλη. Στα ορεινά χωριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον καθαρισμό οικοπέδων, καθώς δεν μπορούν να εντοπίσουν ιδιοκτήτες αλλά ελπίζουν να δοθεί άμεσα λύση. Από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του πυροφυλακίου στον Προφήτη Ηλία, στον Άγιο Βασίλη.

Αναμένεται καθαρισμός των δρόμων, καθώς είχε υποστεί βλάβη το μηχάνημα αλλά από το τέλος της εβδομάδας θα επισκευαστεί και θα αρχίσουν τη διαδικασία.

Οι αντιπυρικές ζώνες ήταν το θέμα που έθιξε ο εκπρόσωπος του δήμου Γορτυνίας, που σχεδιάζει να υλοποιήσει καθώς για τον ποταμό Λούσιο που πέρσι τον χειμώνα είχε πλημμυρίσει.

Το αίτημα προς την Πυροσβεστική ήταν η τοποθέτηση μεγάλης δεξαμενής στη Μονή Φιλοσόφου, η οποία προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

Η συντήρηση δασικών δρόμων είναι το θέμα που έριξε στο τραπέζι ο δήμαρχος της Βόρειας Κυνουρίας κ. Καμπύλης. Ζήτημα που άμεσα θα διευθετηθεί όπως του απάντησε ο κ. Σκαντζός.

Ο κ. Καμπύλης ενημέρωσε ότι έχουν ελέγξει  όλες τις δεξαμενές ενώ κάποιοι κρούνοι ίσως αποκατασταθούν.

Για τον Πάρνωνα, που αποτελεί φλέγον ζήτημα θα οριστεί μια συνάντηση ίσως στις 25 Ιουνίου όπου από κοινού οι δήμοι Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Σπάρτης να συζητήσουν μεταξύ τους και να υπάρξει σωστός συντονισμός.

Έπειτα, μίλησαν εκπρόσωποι του δασαρχείου και των  εθελοντικών ομάδων.

Εκπρόσωπος του δασαρχείου τόνισε ότι βρίσκονται αυτό το διάστημα σε μεταβατικό στάδιο καθώς περνούν από την αποκεντρωμένη στο Υπεν. Από την άλλη άφιξη χρηματοδοτήσεων αναμένονται τον Αύγουστο.

Εκπρόσωπος της ομάδας Διάσωσης Αρκαδίας επεσήμανε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές ως προς τα καύσιμα. Καθώς όλα τα έξοδα μετακίνησης προέρχονται από τη τσέπη τους.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Σκαντζός τόνισε ότι θα λάβει υπόψη του όλα όσα αναφέρθηκαν και θα λάβει άμεσα δράση.

Πιστεύει ότι το θέμα των δεξαμενών βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και δήλωσε ότι αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη.

    Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, αυτά λένε οι μετεωρολόγοι και πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή.

 

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι από σήμερα είναι διαθέσιμα 15 εκατομμύρια ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας.

    Είναι καλός οιωνός ότι θα αποκαταστήσουμε ότι ζημιά έγινε σε αυτές τις περιοχές και θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio