Προτομή του Νικηταρά τοποθετήθηκε στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη (pics,vid)

Τετ, 03/03/2021 - 12:00
Image

Ο Νικηταράς, που έμεινε στην ιστορία ως Τουρκοφάγος, ο αγωνιστής που πρωτοστάτησε στην ελληνική επανάσταση, βρήκε θέση, ύστερα από περίπου δύο αιώνες μετά τη δράση του και την προσφορά του στην ελληνική ανεξαρτησία, στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη, αφού πλέον η προτομή του έχει τοποθετηθεί δίπλα στους αρχιερείς και στους προκρίτους στην πλατεία Άρεως, όπου δεσπόζει και ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ο Τάσος Κεχαγιάς και ο πατέρας του Αυγερινός Κεχαγιάς δώρισαν την προτομή του Νικηταρά στην πόλη μας.

Στο μνημείο αναγράφονται λόγια του ηρώα, όπως τα κατέγραψε ο Γεώργιος Τερτσέτης:

«Εξενυχτούσαμε στες σπηλιές,

Εξημερωνόμαστε στα δάση σαν θηρία.

Επέφταμε εις τους εχθρούς,

Οι Χριστιανοί μας είχαν παρηγοριάν.

Με ημάς ήτον το μελλούμενο

Του Ελληνικού ονόματος.»

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς το να προσφέρουμε στην πόλη της Τρίπολης, την προτομή του μεγάλου ήρωα της ελληνικής επανάστασης του Νικήτα Σταματελόπουλου, του Νικηταρά του Τουρκoφάγου.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κεχαγιάς, η απόφαση την οικογένειας να δωρίσει την προτομή λήφθηκε πριν από λίγους μήνες όταν ήταν πλέον ορατός ο κίνδυνος να συμπληρωθούν 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης  και να μην υπάρχει μνημείο του Νικηταρά στην Τρίπολη, που να τιμά αυτό τον «γίγαντα».

Ο κ. Κεχαγιάς μάς μίλησε για την ιστορία και τη δράση του Νικηταρά του Τουρκοφάγου, ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης γεννήθηκε το 1787 στο χωριό Νέδουσα Μεσσηνίας, και ο πατέρας του  ονομαστός αγωνιστής τής περιοχής Σταματέλος ήταν από το Τουρκολέκα, ενώ είχε και συγγένεια με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Προσφέρουμε αυτή την προτομή με την βαθιά πεποίθηση ότι αν παραστεί ανάγκη, η πατρίδα μας πάλι θα αναδείξει και Κολοκοτρώνη και Νικηταρά

Τέλος, ο κ. Κεχαγιάς απηύθυνε θερμές ευχαριστήσεις σε όλους όσοι θεσμικά τον βοήθησαν.

 

arcadiaportal.gr

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio