Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη στην Αρκαδία

Πέμ, 27/07/2023 - 09:28
Image

Kατάσταση συναγερμού για 3 Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (κατηγορία κινδύνου 5) και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στις υπόλοιπες δύο (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα σε κατάσταση συναγερμού τελούν αύριο η Αργολίδα, η Κορινθία και η Μεσσηνία, ενώ στις υπόλοιπες δύο Π.Ε. Αρκαδίας και Λακωνίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιές.

 
 
 
 
 
 

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ήδη τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τίθενται σε ισχύ οι αποφάσεις των 5 χωρικών αντιπεριφερειαρχών με τις οποίες απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση καθώς και η οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας, αθλητικής, ψυχαγωγικής, θρησκευτικής, κ.λπ., εντός των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, όπου αυτές και αν βρίσκονται, στις 5 Π.Ε.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Στο μεταξύ, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επικαιροποίησε σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) και το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας. Συνοπτικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία:

Σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου αρχικά επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην ανατολική χώρα και υψηλών θερμοκρασιών στη δυτική Ελλάδα που γρήγορα όμως θα υποχωρήσουν, κυρίως λόγω πολύ ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων.

Αύριο Πέμπτη 27 του μήνα αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα με ισχυρούς βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους. Καταιγίδες στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

    Την Τετάρτη 26-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν:

α. στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική και τη νότια Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου

β. στην Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

γ. στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία τους 36 με 38 και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως προβλέπεται μεταβολή της καιρικής κατάστασης τις αμέσως επόμενες ώρες σήμερα Τετάρτη στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επηρεάσουν από νωρίς το βράδυ την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες και βαθμιαία από τη νύχτα τις υπόλοιπες περιοχές του βορείου Αιγαίου και την ανατολική Μακεδονία.

    Την Πέμπτη 27-7-2023

α. η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 8 βαθμούς και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου

β. στην Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τις ανατολικές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως περιοχές της Χαλκιδικής) και το βορειοανατολικό Αιγαίο προβλέπονται καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio