Χρηματοδότηση 6,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την οδική ασφάλεια στην Αρκαδία

Παρ, 10/03/2023 - 15:45
Image

Με απόφαση των αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών εντάχθηκαν έργα Δήμων της Χώρας στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» της Δράσης 16631 «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο» η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρούσης απόφασης ανέρχεται σε 161.032.998,59 € (συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος, χρηματοδοτούνται, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στοχευμένες επεμβάσεις, βελτιώσεις και τροποποιήσεις επί του υφιστάμενου οδικού δικτύου, με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, στις ευρύτερες περιοχές παρέμβασης, από την υλοποίηση των έργων να είναι:

  • η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου
  • η μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας του οδοφωτισμού λόγω εφαρμογής led
  • η βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος
  • η βελτίωση της προσβασιμότητας/μετακινήσεων
  • η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου
  • η μείωση των ρύπων από τις μετακινήσεις
  • η εξοικονόμηση φυσικών πόρων
  • η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου
  • η διευκόλυνση κυκλοφορίας στα πεζοδρόμια πεζών και ΑμεΑ

Για την Αρκαδία:

ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Βελτίωση οδικής ασφάλειας - ανάπλαση κεντρικής οδού Δ.Ε. Τυρού

Η Πράξη περιλαμβάνει το κύριο Υποέργο "Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας - Ανάπλαση κεντρικής οδού Δ.Ε. Τυρού", που αφορά στην ανάπλαση του τμήματος της Επαρχιακής Οδού Άστρους-Λεωνιδίου από το τέλος της γέφυρας στην είσοδο του Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και σε μήκος 1.200μ. περίπου. Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει εργασίες διεύρυνσης του κεντρικού κόμβου μεταξύ Άνω και Κάτω Τυρού και κατασκευής του σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές με λωρίδα αναμονής αριστερής στροφής, επισήμανση των διασταυρώσεων με τους δευτερεύοντες δρόμους, δημιουργία πεζοδρομίου και στις δύο κατευθύνσεις και σε όλο το μήκος του οδικού τμήματος με όδευση τυφλών και εξασφάλιση κίνησης των ΑΜΕΑ. Επίσης, δημιουργία 17 επιλεγμένων σημείων στάθμευσης και ασφαλούς σύνδεσης των ιδιοκτησιών με τον δρόμο - 6 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων προορίζονται για την εξυπηρέτηση Α.μ.ε.Α., δημιουργία διαβάσεων ανά περίπου 100μ., τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού σε όλο το μήκος της επέμβασης (στάση λεωφορείου, καθιστικά, στύλοι σήμανσης κ.α.), φύτευση στις παρειές και πρόβλεψη για κατασκευή αγωγού όμβριων.

2.000.000,00 €

ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Βελτίωση οδικής ασφάλειας Δήμου Τρίπολης

Η Πράξη αποτελείται από δύο (2) κύριες παρεμβάσεις: ΥΠΟΕΡΓΟ 1 (1.860.000,00€): Επεμβάσεις βελτίωσης οδών αστικού δικτύου. Αντικείμενο του υποέργου αποτελεί η βελτίωση υφιστάμενων δρόμων, στο αμιγώς αστικό οδικό δίκτυο, που αναπτύσσεται εντός των ορίων των οικισμών: • Βελτίωση οδοστρώματος σε συγκεκριμένα σημεία που χρήζουν αύξηση της παρεχόμενης πρόσφυσης-τριβής ιδιαίτερα σε περιοχές έντονων οριζοντιογραφικών (στροφές) και μηκοτομικών (έντονες κλίσεις) μεταβολών. • Βελτίωση διαχείρισης ομβρίων με κατασκευή κρασπεδόρειθρων και ανύψωση φρεατίων. Το έργο θα υλοποιηθεί στην περιοχή της πόλης της Τρίπολης και στους οικισμούς Λεβιδίου, Βλαχέρνας και Νεστάνης, με συνολικό μήκος 13.646 μ. ΥΠΟΕΡΓΟ 2 (300.000,00€): Εκσυγχρονισμός οδοφωτισμού και αναβάθμιση οδικής ασφάλειας με χρήση smart συστημάτων (Α' Φάση). Με το προτεινόμενο έργο θα υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες ηλεκτροφωτισμού στις οδούς Παπαρηγοπούλου και Γερμανού Δημάκου, καθώς και η εγκατάσταση έξυπνων διαβάσεων επί των οδών

Μαινάλου, Ο.Η.Ε. και Ναυπλίου, ήτοι: οι προβλεπόμενες από τη σχετική μελέτη αναλυτικές εργασίες υποδομής και αναδρομής ηλεκτροφωτισμού και σήμανσης.

 

2.160.000,00 €

ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Παράλιου Άστρους

Η πρόταση περιλαμβάνει παρεμβάσεις – δράσεις αναμόρφωσης του αστικού οδικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση απορροής όμβριών υδάτων στην περιοχή σύνδεσης του σχεδίου πόλης του Π. Άστρους με την επέκταση αυτού (περιοχή Χάνδακα), προκειμένου να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα επί των δημοτικών οδών και να αποτρέπεται η δημιουργία συνθηκών ολίσθησης. Επίσης την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου, προκειμένου να γίνει ασφαλής οδική σύνδεση της περιοχής αυτής με το κέντρο και το λιμάνι του Π. Άστρους. Οριζόντια επικουρική δράση: δαπάνες των βασικών μελετητών, οι οποίοι μετέχουν ως τεχνικοί σύμβουλοι – μελετητές κατά την εκτέλεση δημόσιων έργων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 188 παρ. 6, του ν. 4412/2016, όπως ισχύει μετά το ν. 4782/2021.

1.200.000,00 €

ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Η παρούσα πρόταση αφορά την προμήθεια εξοπλισμού ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας στο υφιστάμενο δίκτυο του Δήμου Γορτυνίας. Με την προτεινόμενη παρέμβαση, θα βελτιωθούν οι υποδομές του οδικού δικτύου του Δήμου Γορτυνίας καθώς και θα αναβαθμιστεί το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Σκοπός του Δήμου είναι η ποιοτική αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου αλλά και η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, δημιουργώντας ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των πολιτών που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Επιπλέον, στόχος της προμήθειας είναι η ορθή επιλογή αστικού εξοπλισμού όπως καθιστικών, ζαρντινιερών και συστημάτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων, τα οποία θα είναι από κατάλληλα για την δημιουργία, σύγχρονων καινοτόμων parklets.

1.522.918,40 €

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio