Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Κυρ, 17/09/2023 - 16:00
Image

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Βαλτετσίου
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας διοργανώνει εκδήλωση, για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Χρήστου Μήτσια «Τρίπολη: 1830 – 2000 – Μια νοσταλγική αναδρομή» την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 στις 8 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο της Πλατείας Βαλτετσίου.
Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή της πόλης μας από το 1830 ως το 2000. Στις σελίδες του ξεδιπλώνονται οι δρόμοι, τα επαγγέλματα, οι αγορές, τα καταστήματα, οι άνθρωποι της πόλης μας μέσα από αφηγήσεις, τεκμήρια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και εν όψει της Άλωσης της Τριπολιτσάς θα παρουσιαστεί και η επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που έχει στην κατοχή του το Επιμελητήριο Αρκαδίας.
Μετά το πέρας της παρουσίασης θα ακολουθήσει, στον ίδιο χώρο μουσική εκδήλωση με τοπικούς καλλιτέχνες.

MYAADE: ΆΜΕΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ, ΝΕΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΕΣ
Μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE έχουν πλέον τη δυνατότητα, σε ό, τι αφορά ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους: Να δουν αμέσως μετά την υποβολή της αρχικής δήλωσης, το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε, στην επιλογή «ο Λογαριασμός μου», να εξοφλήσουν την οφειλή τους μέσω κάρτας ή IRIS, με άμεση πίστωση της καταβολής ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους, να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς αναμονή / καθυστερήσεις. Επιπρόσθετα, κατά την υποβολή της δήλωσης, όταν αυτή υποβάλλεται από τον υπόχρεο (με τους προσωπικούς του κωδικούς και όχι από εξουσιοδοτημένο λογιστή ή εκπρόσωπο), ενεργοποιείται σύνδεσμος, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της χρεωστικής δήλωσης, από την επιλογή «Αυτόματη πληρωμή με κάρτα / IRIS», η οποία κατευθύνει τον φορολογούμενο στη διαδρομή: myAADE / ο Λογαριασμός μου / Oφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμές, προκειμένου να εξοφλήσει άμεσα την οφειλή του ή μέρος αυτής, επιλέγοντας τον τρόπο πληρωμής (μέσω κάρτας ή IRIS) και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει. Με την αναβάθμιση αυτή, οι υπόχρεοι βλέπουν πλέον αμέσως το ποσό, που οφείλουν, ώστε να το πληρώσουν την ίδια στιγμή, εφόσον το επιθυμούν. Με την άμεση πίστωση του φόρου, μέσω κάρτας ή IRIS, μπορούν να λάβουν αμέσως φορολογική ενημερότητα, χωρίς την αναμονή της μεταφοράς της πληρωμής από την τράπεζά τους προς την ΑΑΔΕ, μέσω της πληρωμής με Ταυτότητα Οφειλής.


ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΜΕ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Νέα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, για νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δημοσίευση του χρονοδιαγράμματος προγραμματισμένων προσκλήσεων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», οι δράσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν και αφορούν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι: Η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι επενδυτές οι οποίοι αναζητούν επιδότηση για την ίδρυση νέας μικρομεσαίας επιχείρησης. Eπιπλέον, η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, που αφορά όλη την ελληνική επικράτεια και επικεντρώνεται σε νέες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα, ξενοδοχεία, σκάφη αναψυχής, τουριστικά γραφεία.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΚΑ ΣΕ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
Ενεργοποιήθηκε από την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2023, η δυνατότητα προαιρετικής υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους, εφόσον δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση και έχουν γεννηθεί από 01.01.1987. Οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται την ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr και επιλέγουν την πλατφόρμα 2 | Προαιρετική υπαγωγή στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν έχει χρονικό περιορισμό για άσκηση του δικαιώματος για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε λειτουργία από τις αρχές του έτους η πλατφόρμα 1 | Μετάβαση στο ΤΕΚΑ από την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, που αφορά όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31.12.2023.

ΑΑΔΕ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΕΣΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (POS) ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στην πλήρη καταγραφή των τερματικών POS που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, συστήνεται και τηρείται στην ψηφιακή πύλη myAADE Μητρώο Μέσων Πληρωμών (POS) και ορίζεται η διαδικασία της συνεχούς επικαιροποίησής του. Συντελείται έτσι ένα βήμα για την υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης ταμειακών συστημάτων και POS. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι το μητρώο POS να συσταθεί αυτοματοποιημένα, με βάση τις πληροφορίες που η ΑΑΔΕ θα λάβει από τους παρόχους POS, και οι επιχειρήσεις να διορθώνουν και να συμπληρώνουν την εικόνα τους, δηλώνοντας τα POS που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα έχουν αποσταλεί από τους Παρόχους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio