Επετειακό μετάλλιο για την συμπλήρωση 200 ετών από τη σύγκλιση της Β’ εθνοσυνέλευσης στο Άστρος (pics)

Πέμ, 06/04/2023 - 10:56
Image
Image
Image

Συμπληρώνονται  200 χρόνια από την Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος Κυνουρίας και ο δήμος Βόρεια Κυνουρίας διοργανώνει εκδηλώσεις για να τιμήσει το ιστορικό γεγονός με την αρμόζουσα λαμπρότητα και επισημότητα.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμπύλης, μίλησε για την επέτειο και για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι οποίες εφέτος θα είναι εξαήμερες. Εκτός από τις λαμπρές εκδηλώσεις ο δήμος υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων παρουσίασε και ένα επετειακό μετάλλιο, το οποίο θα διανεμηθεί ως αναμνηστικό στους επισκέπτες - επισήμους.

Το μετάλλιο εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Γεωργίου Καμπύλη, ο οποίος ακολουθώντας την πάγια τακτική κυκλοφορίας αναμνηστικών μεταλλίων για επετείους σταθμούς, ανέλαβε να δημιουργήσει ένα τέτοιο αναμνηστικό μετάλλιο τιμώντας το γεγονός της συμπλήρωσης 200 ετών από τη σύγκλιση της Β’ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων στην πόλη του Άστρους.

Το μετάλλιο (βάρους περ. 140 γρ., με διάσταση 70 χιλ.) είναι αμφίπλευρο και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων.  

 Στην όψη Α’ απεικονίζεται η σφραγίδα της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας που χρησιμοποιήθηκε κατά τη Β΄ Εθνοσυνέλευση, όπως αυτή καθορίστηκε στο «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», του 1822 που ψηφίστηκε κατά την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου: «Η σφραγίς της Διοικήσεως φέρει σημείον χαρακτηριστικόν την Αθηνάν μετά των συμβόλων της φρονήσεως». Στο κέντρο, απεικονίζεται η θεά Αθηνά με τα σύμβολά της, την περικεφαλαία, την ασπίδα και το δόρυ, να πατά σε βάθρο, ανάμεσα σε διακλαδούμενες δάφνες, ενώ στο άκρο του ενός κλάδου εικονίζεται η κουκουβάγια. Κυκλικά, φέρει επιγραφή με το πιο χαρακτηριστικό  απόσπασμα από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, στο οποίο συμπυκνώνεται το νόημα της Επανάστασης του 1821: «Η Συνέλευσις κυρήττει σήμερον την πολιτικήν των Ελλήνων ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν».     

Στην όψη Β’ απεικονίζεται το κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος, εικαστικά αποδιδόμενο από τον καλλιτέχνη, διατηρώντας όμως όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ώστε να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο. Οι Σχολές Καρυτσιώτη στον Αγιάννη (1798) και στο Άστρος (1805), ιδρύθηκαν από τον ευεργέτη Δημήτριο Καρυτσιώτη (περ. 1740 – 1819) και περιλαμβάνονται στα σπουδαιότερα εκπαιδευτικά, Πανεπιστημιακού επιπέδου ιδρύματα της προεπαναστατικής περιόδου. Ο Δ.Κ. θεωρείται ως ο πλουσιότερος Έλληνας μεγαλέμπορος της εποχής του στην Τεργέστη, με μεγάλο κύρος στην Ελληνική Κοινότητα, αλλά και γενικότερα στην Αυστριακή διοίκηση.

Να αναφέρουμε ότι στον περίβολο της Σχολής πραγματοποιήθηκαν οι Συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης και στο Κτήριό της υπογράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Και αυτό δηλώνεται με επιγραφή που περιβάλλει κυκλικά την απεικόνιση του κτηρίου.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio